Česko prosadilo námitky k sankcím. Vývoz strojů není ohrožen, tvrdí Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

České republice se podařilo prosadit hlavní připomínky k podobě sankcí Evropské unie vůči Rusku. Podle premiéra Bohuslava Sobotky byl ochráněn zejména strojírenský export. Nové sankce ztíží ruským podnikům přístup k financím a také zasáhnou kolem 20 vysoce postavených jednotlivců. Nynější příměří mezi ukrajinskou armádou a separatisty by však mohlo přitvrzování postihů oddálit.

„Podaří se do nejvyšší možné míry ochránit český strojírenský export, který by mohl být ohrožen, pokud bychom souhlasili s původním návrhem, jak ho připravila Evropská komise,“ uvedl Sobotka.

Ohrožen byl podle něj zejména vývoz obráběcích strojů. Bezprostředně tak hrozily ztráty na tržbách ve výši zhruba osm miliard korun ročně. „Příslušná ustanovení v sankcích jsou nyní formulována takovým způsobem, že by to naše klíčové exportéry v těchto strojírenským komoditách ohrozit nemuselo,“ dodal. Závěrečná podoba dokumentu by měla být formálně potvrzena v pondělí.

Postihy míří na Rosněft a dcery Gazpromu

Sankce by měly zasáhnout státem ovládané energetické firmy jako Rosněft či některé dceřiné společnosti plynařského gigantu Gazprom, tvrdí diplomatické zdroje Reuters. Samotnou plynařskou firmu podle diplomatů postihy trestat nebudou, neboť je stěžejním dodavatelem zemního plynu do evropských zemí.

Postihy budou zahrnovat také další omezení přístupu bank na evropské finanční trhy, které má Rusku ztížit financování významných infrastrukturních staveb. Zákaz se má týkat rovněž například prodeje vyspělých technologií v energetickém sektoru, třeba těch souvisejících s výzkumem ložisek břidlicového plynu či polárních oblastí.

Podle kuloárních informací se na černé listině osob se zákazem vstupu do EU a se zmrazeným majetkem v působnosti unie nově ocitne 26 lidí, z toho deset představitelů separatistů a 16 Rusů. Původní návrh, aby se mezi nimi objevil i ministr obrany Sergej Šojgu, nakonec podle jednoho z diplomatů velvyslanci členských zemí zamítli.

Gesto Bruselu

Někteří evropští politici dali najevo, že Rusko se novým sankcím může vyhnout, pokud se viditelně zapojí do řešení krize na východní Ukrajině. To potvrdil i Sobotka. Podle něj by se v případě trvání klidu zbraní, které platí od pátku, nemusely hned začít uplatňovat. „Bylo by to jisté gesto ze strany Evropské unie,“ poznamenal.

„V těchto hodinách se zdá, že je příměří dodržováno z obou stran. Důležité je, aby boje znovu nevypukly,“ dodal ještě premiér.

Rozšíření sankcí od úterka

Evropská unie se v pátek dohodla na rozšíření protiruských sankcí kvůli postupu Ruska na Ukrajině. Dohoda má být schválena v pondělí a platná by mohla být od úterka. Rusko pohrozilo, že bude na rozšíření restrikcí reagovat. Ukrajinský konflikt se nyní podařilo ztlumit dohodou o příměří, která platí od pátečního večera.

Rovněž Slovensko dosáhlo podle dnešního prohlášení premiéra Roberta Fica při jednání o sankcích svého. Podle deníku Sme z jeho slov mimo jiné plyne, že postihy nedopadnou na slovenskou pobočku ruské banky Sberbank či na export zboží dvojího využití. Fico však zároveň prohlásil, že je zcela proti jakémukoli rozšiřování sankcí.

Konkrétní znění sankcí by mělo být podle diplomatů zveřejněno v úředním věstníku v pondělí či v úterý, čímž opatření vstoupí v platnost. Nyní o víkendu diplomaté podle agentury DPA text pilují, týká se to však již jen právních nebo jazykových detailů. Jednání o obsahu opatření prý skončila.