Český byznys se vrací do Alžírska. Včetně zbraní

Alžírsko (Ilustrační foto)

Alžírsko (Ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Takhle se jezdí v Alžírsku.
Takhle se jezdí v Alžírsku.
Takhle se jezdí v Alžírsku.
4
Fotogalerie

Na přelomu září a října se uskuteční podnikatelská mise do Alžírska. Podle Hospodářské komory ČR v delegaci budou mimo jiné podniky z energetiky, zdravotnictví, obranného průmyslu či výrobci čistíren odpadních vod. V alžírském městě Relizane navíc před několika dny otevřela svou továrnu Škoda Auto.

Zástupci firem se zúčastní v alžírském hlavním městě a v městě Oran podnikatelských fór. Uspět na více než 40milionovém trhu Alžírska, jehož páteří je ropa a zemní plyn, by mohly podle komory především firmy z oblasti zpracování surovin a energetiky, strojírenství či obranného průmyslu.

Alžírsko bylo spolu s Egyptem a Libyí už od dob první republiky tradičním obchodním partnerem Československa. To si v zemi vybudovalo velmi dobré jméno jako strojírenská velmoc.

"Pomáhá i fakt, že řada současných představitelů alžírské státní správy, státních podniků a soukromých firem studovala v 70. a 80. letech v Československu," uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Obchodní výměna dosahovala největších objemů v 80. letech, kdy Československo poskytlo Alžírsku významné úvěry na nákup vojenské techniky a stavbu investičních celků. Prudký pokles obchodní výměny přišel v 90. letech. Loni české firmy do Alžírska vyvezly zboží za 3,5 miliardy korun.

Také spolupráce ozbrojených sil obou zemí má bohatou tradici, a to v oblasti hmotných dodávek i ve výuce a přípravě specialistů. Do Alžírska v minulosti mířily zbrojní dodávky i v podobě tanků.

Mise se uskuteční od 30. září do 4. října, podnikatelé doprovodí náměstka ministra zahraničních věcí Miloslava Staška.