Český export do Ruska bude letos rekordní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bosch

Z České republiky se letos do Ruska vyveze zboží za zhruba 115 miliard korun. Export tak poprvé překoná hranici šesti miliard dolarů.

Zahraniční obchod mezi ČR a Ruskem v posledních letech roste. Loni české firmy zvýšily vývoz do Ruska o bezmála 50 procent na 5,2 miliardy dolarů. Dovoz z Ruska se zvýšil o téměř pětinu na 8,1 miliardy dolarů. Loni obrat zboží mezi Ruskem a ČR ve srovnání s rokem 2010 vzrostl o 28,5 procenta na 13,31 miliard amerických dolarů (255 miliard korun).

Český export do Ruska by měl letos poprvé v historii překročit hranici šesti miliard amerických dolarů (zhruba 115 miliard korun). Loni české firmy vyvezly do Ruska zboží za 5,2 miliardy dolarů. Na strojírenském veletrhu v Brně to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) Rusko patří mezi priority českého zahraničního obchodu. „Ty největší projekty česko-ruské spolupráce jsou realizovány v regionech Ruské federace,“ uvedl Kuba.

Podle statistik sice obchod mezi Ruskem a Českem pravidelně roste, obchodní bilance ČR je ale pasivní. „To spočívá v tom, že velkou část našich potřeb při dodávkách ropy a zemního plynu nadále kryjeme z Ruska. Ty nůžky se ale mají tendenci uzavřít, primárně díky růstu české přítomnosti a úspěchu našich firem na ruském trhu,“ uvedl Hovorka.

Podle něj patří ke klíčovým trhům a příležitostem pro české firmy energetika, zejména jaderné strojírenství. Ruské firmy modernizují a rozvíjejí svou průmyslovou základnu. Celá řada zařízení pochází z bývalého Československa. Zkušenost s tímto vybavením je podle Hovorky v Rusku dobrá. „Český průmysl je schopen nabídnout poměr kvalita cena, který náročný ruský klient hledá,“ uvedl Hovorka.

Podle něj jsou české firmy úspěšné i v dopravním strojírenství, například při dodávkách do systému městské hromadné dopravy. Příležitosti jsou i při výstavbě multifunkčních budov nebo v dopravním stavebnictví. „Velmi často jde o spolupráce s ruskými partnery,“ uvedl Hovorka.