Český Papcel koupil značku a know-how španělského konkurenta

Papírna

Papírna Zdroj: Profimedia

Tuzemský výrobce strojů a zařízení pro papírenský průmysl Papcel využil insolvenci španělského konkurenta Gorostidi a koupil jeho obchodní značku i know-how. Vedení Papcelu si od transakce, která byla ukončena letos v září a jejíž hodnota nebyla zveřejněna, slibuje posílení pozice litovelského podniku na zahraničních trzích.

Díky přesunu části výrobních technologií ze Španělska do Litovle by měly Papcelu také klesnout náklady na výzkum a vývoj nových strojů.

„Společnost Gorostidi, která byla v minulých letech jedním z našich konkurentů, se jako jedna z obětí globální ekonomické krize dostala do velmi vážných, až existenčních problémů,“ uvedl na firemních internetových stránkách výkonný ředitel Papcelu Filip Wrnata, podle něhož španělská firma po roce 2009 postupně skončila v insolvenci.

Šéfové Papcelu původně plánovali, že vzniklou situaci maximálně zúročí a koupí španělského výrobce papírenských strojů jako celek včetně jeho nového závodu v Baskicku. Papcel ale nakonec odkoupil know-how španělské firmy Gorostidi a některá její výrobní zařízení, pomocí kterých posílí produkční kapacitu litovelského závodu.

„Výhody z této akvizice jsou pro Papcel velmi významné. Zejména je to rychlý posun ve vývoji některých klíčových zařízení a tím výrazná úspora v nákladech na výzkum,“ upozornil Wrnata. Management předpokládá, že litovelská firma díky obchodní značce Gorostidi získá také nové zákazníky a snadněji expanduje na další zahraniční trhy.

„Zásadní z hlediska obchodu je možnost využití dodávek náhradních dílů pro stávající zákazníky firmy Gorostidi a možnost podílet se na rekonstrukcích a opravách již v minulosti dodaných strojů této značky,“ podotkl Wrnata.

Španělská společnost Gorostidi má reference ve více než 20 zemích světa, včetně Španělska, Francie, Portugalska, Belgie, Mexika, USA a Číny. Její roční obrat činil až 30 milionů eur (zhruba 750 milionů korun).

Gorostidi dodávala stroje největším světovým papírenským společnostem, jako jsou International Paper, APP, Smurfit, Arjo Wiggins, Sonoco, Schweitzer-Mauduit, Otor, CMPC.

Papcel vyrábí stroje a zařízení pro kompletní papírenské linky Loni její tržby vzrostly o 73,6 milionu korun na 734,3 milionu. Na zahraniční trhy prodává přes 90 procent produkce. Dlouhodobě nejúspěšnějším exportním trhem Papcelu je Rusko a země bývalého Sovětského svazu.