Český Papcel po ovládnutí francouzského konkurenta zdvojnásobí tržby

Papírenský stroj

Papírenský stroj Zdroj: Papcel

Litovelský výrobce papírenských strojů Papcel díky říjnovému převzetí francouzského konkurenta ABK zdvojnásobí svůj roční obrat na více než 80 milionů eur (2,2 miliardy korun). Strojírenská skupina provedla akvizici francouzské ABK prostřednictvím nově založené firmy ABK Groupe, ve které má Papcel jedenapadesátiprocentní podíl.

„Ovládnutím společnosti ABK vzniká velmi silná skupina s obratem přes 80 milionů eur. Na realizaci zakázek se podílí více než 400 zaměstnanců,“ uvedlo vedení společnosti Papcel, která sídlí v Litovli na Olomoucku.

Nová společnost ABK Groupe převzala zakázky v hodnotě přesahující 25 milionů eur (694 milionů korun). „Skupina je jedním z mála kvalifikovaných dodavatelů schopných realizovat dodávky na klíč, a to díky vlastním projekčním kapacitám a vysoké úrovni dodávané automatizace,“ tvrdí management Papcelu.

Zaměření na Ameriku i Asii

ABK Groupe své obchodní aktivity nyní zaměří hlavně na trh jihovýchodní Asie a severní Ameriky. Papcel bude prodávat ve východní Evropě a Latinské Americe. „V roce 2015 skupina plánuje pokračovat v akvizicích a s ohledem na rostoucí poptávku zvýšit kapacitu zakázek nejméně o 20 procent,“ stojí ve zprávě Papcelu.

Firma ABK navrhuje a vyrábí stroje produkující papír, lepenku i speciální druhy papíru, například pro tabákový průmysl. Francouzský podnik má obchodní zastoupení zhruba ve 30 zemích. Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií.

Papcel převzal i španělskou značku

V roce 2012 společnost Papcel využila insolvence španělského konkurenta Gorostidi a koupila jeho obchodní značku i know-how. Litovelský podnik by díky tomu měl posílit pozici na zahraničních trzích a snížit náklady na výzkum a vývoj nových papírenských strojů.

Loni společnost Papcel zvýšila tržby meziročně o pět procent na 898 milionů korun. Více než 70 procent tržeb Papcel získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo loni opět Rusko, za kterým následovalo Bělorusko.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení Papcelu navzdory konfliktu na Ukrajině plánuje zvýšit tržby zhruba o 12 procent na rekordní miliardu korun. V závěru loňského roku Papcel zahájil dodávku prvních strojů pro nový papírenský závod v Bělorusku. Zakázka na stavbu a vybavení běloruského závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,9 miliardy korun) má být dokončena v roce 2015.