Český stavitel obřích přehrad loni rekordně vydělal. Na větší růst si ale počká

Energetická skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře čeká nejlepší výsledky od svého vzniku. Na snímku přehrada Alpaslan 2

Energetická skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře čeká nejlepší výsledky od svého vzniku. Na snímku přehrada Alpaslan 2 Zdroj: ČTK / Energo-Pro

Alpaslan 2
Karakurt
Vodní elektrárna Alpaslan 2
Vodní elektrárna Alpaslan 2
Vodní elektrárna Alpaslan 2
17
Fotogalerie

Energetická skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře čeká nejlepší výsledky od svého vzniku. Za první tři čtvrtletí energetický gigant vykázal hrubý zisk 152 milionů eur, v přepočtu 3,7 miliardy korun, čímž se vyrovnal úrovni zisku, kterou si management stanovil pro celý rok. Dosud skupina zaznamenala nejlepší výsledky v roce 2016, kdy vydělala 164 milionů eur, loni zisk dosáhl pouhých 108 milionů. Informace vyplývá ze zveřejněné čtvrtletní zprávy.

„Když jsme v září minulého roku oznamovali navýšení našeho odhadu provozního zisku (EBITDA) pro rok 2021 na 150 až 160 milionů, věděli jsme, že hospodářské výsledky budou velmi dobré. Koncem roku však již bylo jasné, že naše výsledky za celý rok překročí i tuto navýšenou úroveň,“ sdělil k výsledkům šéf skupiny Petr Milev, podle něhož tržby meziročně vzrostly z 407 milionů na 571 milionů eur.

Pozitivní vliv na výsledek měl především segment distribuce a dodávek elektřiny v Gruzii, kde pro energetické firmy od loňského ledna platily nové a štědřejší podmínky. V Bulharsku pak zisk tlačila nahoru vyšší produkce elektřiny, jejíž cena v posledním roce značně vzrostla. 

Letošní výsledky skupina předjímat nemůže kvůli regulatorním podmínkám u veřejně obchodovatelných firem. Nicméně už teď je jisté, že očekávaný velký prorůstový impulz nepřijde. Energo-Pro totiž v pondělí zrušila začlenění svých předloni dostavěných tureckých přehrad Alpaslan 2 a Karakurt, které mají podle dřívějších odhadů vytvářet roční provozní zisk (EBITDA) kolem 50 milionů eur. Tyto elektrárny bude i nadále vlastnit společnost DK Holding Investments, jež skupinu Energo-Pro vlastní.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

„​​​​Šance na dokončení akvizice obou tureckých vodních elektráren v dohledné době klesla na minimum, neboť podmínky našich dluhopisů vyžadují, aby v důsledku akvizice došlo ke snížení čisté zadluženosti výsledné skupiny. Kvůli neočekáváně dobrým výsledkům skupiny a stále ještě vysoké zadluženosti nových elektráren by však došlo k opaku,“ vysvětluje nucenou změnu plánů Milev.

Energo-Pro by přesto měla pokračovat v růstové trajektorii. „Co se týká distribučního segmentu, očekáváme stabilní výsledky, protože tarify jsou nezměněny a ve výrobě elektřiny z vody bude záležet na hydrologii a cenách elektřiny, které jsou v současnosti značně vyšší než před rokem,“ zůstává optimistický Milev.

​​​​Skupina, jejímž jediným vlastníkem je skrze DK Holding Investments miliardář Jaromír Tesař, vlastní a provozuje 38 vodních elektráren ve čtyřech zemích – kromě již zmíněných také menší v České republice. Kromě hydroenergetiky se holding zabývá také prodejem elektřiny koncovým zákazníkům, přičemž v Bulharsku a v Gruzii využívá její distribuční sítě v souhrnu více než dva miliony klientů. Do skupiny zároveň patří výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj Group.