Největší česká porevoluční investice do vodní energie. Energo-Pro dokončilo tureckou elektrárnu

Dokončená vodní elektrárna Alpaslan 2

Dokončená vodní elektrárna Alpaslan 2 Zdroj: ČTK / Energo-Pro

Dokončená vodní elektrárna Alpaslan 2
Dokončená vodní elektrárna Alpaslan 2
Stavba elektrárny Alpaslan 2 (únor 2020)
Vodní elektrárna Alpaslan 2
Vodní elektrárna Alpaslan 2 (květen 2020)
13
Fotogalerie

Česká energetická skupina Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře kompletně dokončila v Turecku výstavbu vodní elektrárny Alpaslan 2. Celková cena činila kolem 600 milionů dolarů. Jde o největší českou investici do vodní energetiky od roku 1989.

Alpaslan 2 je největší vodní elektrárnou skupiny. Zdroj má celkový instalovaný výkon 280 megawattů (MW), je vybaven dvěma turbínami o výkonu 110 MW a dvěma o výkonu 30 MW. „Jde o ideální rozložení z pohledu optimalizace výroby energie tak, abychom plně využívali potenciál přehrady i minimální ekologický průtok,“ řekl ředitel pro strategii a rozvoj Energo-Pro Jakub Fajfr.

Nová přehrada s vodní elektrárnou Alpaslan 2 je umístěna na řece Murat na východě země. Vodní plocha přehrady o rozloze činí 55 kilometrů čtverečních, což z ní dělá největší přehradu v Turecku provozovanou soukromým investorem a jednu z deseti největších přehrad v zemi. Pro porovnání, největší tuzemská přehradní nádrž Lipno má rozlohu asi 49 kilometrů čtverečních s instalovaným výkonem zhruba 120 MW.

Společnost začala s výstavbou hráze přehrady v září 2018 a dokončila ji za dva roky. Objem tělesa hráze je 9,05 milionu metrů krychlových. Stavělo se 24 hodin denně sedm dnů v týdnu a na stavbě se podílelo až 1900 pracovníků.

Energo-Pro financovalo výstavbu převážně z vlastních zdrojů, v závěrečné fázi výstavby pak využilo 175 milionů dolarů (asi 3,7 miliardy korun) od konsorcia Mitsubishi Bank (MUFG) a státní České exportní banky s pojištěním od státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP. „Jde o jedinečný úspěch českého investora v zahraničí, navíc v oblasti zelené energie. Tento projekt je unikátní i modelem financování, kdy byla vůbec poprvé lídrem klubu bank uznávaná mezinárodní banka MUFG,“ uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Elektrárna Alpaslan 2 byla připojena do sítě loni v říjnu, po úspěšné instalaci první Francisovy turbíny. Společnost Energo-Pro tak splnila všechny podmínky pro získání garantovaného dolarového tarifu, který platí od začátku letošního roku na prvních deset let provozu elektrárny.

Energo-Pro vlastní a provozuje 38 vodních elektráren ve čtyřech zemích - v Gruzii, Turecku, Bulharsku a České republice. Kromě hydroenergetiky se zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii.