Český Technoexport rozšíří v Iráku rafinerii. Za tři miliardy

ropná rafinerie - ilustrační foto

ropná rafinerie - ilustrační foto Zdroj: ctk

Společnost Technoexport získala zakázku na rozšíření rafinérie v jihoirácké Basře. Cena kontraktu pro českou firmu by měla dosáhnout 125 milionů dolarů, tedy až tří miliard korun. Je to jedna z největších zakázek českých firem v Iráku.

O úspěchu české firmy informovaly dnešní Hospodářské noviny. Konečnou dohodu uzavřel majitel Technoexportu Tomáš Plachý v pátek na jednání u ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) s iráckým náměstkem ministerstva ropy.

„Dohodli jsme se na ceně i detailech našich prací, finální kontrakt bychom ale měli podepisovat až 10. října přímo v Bagdádu,“ řekl Plachý.

Technoexport má v Basře rozšířit rafinerii o další destilační jednotku, parní kotel a vodní hospodářství. Na zakázce by se mohly podílet i další české firmy. Jedním ze zájemců je podle deníku společnost Sigma, část prací by měl dělat i brněnský Unis.

Technoexport vyváží mimo jiné investiční celky a technologické linky. Poskytuje i služby v rámci projektů na klíč. Firma je součástí Safichem Group, což je sdružení průmyslových skupin, které poskytují služby v oblasti inženýrských služeb či výstavby pro průmyslové projekty.