Český Unilever prošel auditem, peníze z globalizačního fondu dostane

Unilever

Unilever Zdroj: ctk

Česká pobočka světového výrobce potravin a spotřebního zboží Unilever prošla auditem, který potvrdil nárok firmy na peníze z evropského globalizačního fondu. V rozhovoru pro deník E15 to uvedl výkonný ředitel tuzemského Unileveru Ľubomír Bratko.

O peníze Unilever požádal, aby uhradil část nákladů programu pomoci s hledáním práce několika stovkám lidí, kteří přišli o práci v závodě Unileveru v Nelahozevsi na Mělnicku. Ten Unilever stejně jako zhruba dvě desítky dalších v Evropě loni uzavřel kvůli dopadům krize.

Unilever byl prvním z Česka, kdo o prostředky z fondu požádal, a to o částku 324 tisíc eur (asi osm milionů korun). „Všechna kritéria, která na nás byla kladena, jsme splnili. Před měsícem byl dokončen i audit, kterým jsme prošli,“ uvedl Bratko. Podporu v dubnu v maximální výši schválil i Evropský parlament.

Peníze již došly na účet českého ministerstva práce, ale na konto firmy budou převedeny teprve po ukončení administrativních procedur, které dosud neskončily. „Konečná výše cílové částky bude záviset na počtu skutečně zapojených a bude nižší než částka, o níž jsme žádali na jaře letošního roku,“ dodal Bratko.

Program pro propuštěné zaměstnance zahrnoval například semináře k orientaci na trhu práce či školeni, jak napsat životopis a zvládat přijímací pohovor. Část byla věnována i individuální podpoře a výuce obecných znalostí jako například založení e-mailového účtu, komunikaci a vyhledávání na internetu. Podle údajů Unileveru díky programu našly novou práci téměř dvě třetiny propuštěných zaměstnanců.

Unilever po uzavření nelahozeveského závodu již v České republice nevyrábí a funguje jako obchodní společnost. V minulosti měl i výrobní závod v Zábřehu, ten ale uzavřel již před pěti lety.