Český Zlin Aircraft krouží kolem miliardové zakázky v Turecku

Letouny z otrokovické firmy Zlin Aircraft

Letouny z otrokovické firmy Zlin Aircraft Zdroj: Zlin Aircraft

Letouny z otrokovické firmy Zlin Aircraft
Letouny z otrokovické firmy Zlin Aircraft
Výroba letadel v otrokovické firmě Zlin Aircraft
Výroba letadel v otrokovické firmě Zlin Aircraft
Výroba letadel v otrokovické firmě Zlin Aircraft
12
Fotogalerie
Otrokovická firma Zlin Aircraft patří podle zahraničních médií mezi pravděpodobné uchazeče o zajímavou zakázku v Turecku. Tamní ministerstvo obrany totiž hodlá koupit desítky nových letadel pro základní výcvik vojenských pilotů, přičemž hodnota tendru může dosáhnout až 1,5 miliardy korun. Lukrativní soutěž přilákala významné letecké výrobce z celého světa.

Podle vojenského odborného serveru Defensenews.com si dokumentaci k tendru vyzvedlo od turecké agentury pro zadávání veřejných zakázek celkem devět zahraničních a domácích firem.

DefenseNews.com zároveň citoval vyjádření úřadu tureckého ministerstva obrany pro zbrojní průmysl, podle něhož je mezi pravděpodobnými účastníky právě i tuzemský Zlin Aircraft.

Zástupci českého výrobce letadel však lukrativní tureckou soutěž odmítají jakkoli komentovat. „V tuto chvíli nemůžeme naší účast potvrdit,“ sdělil pouze serveru E15.cz obchodní ředitel Zlinu Patrik Hlůšek.

Opatrnost zřejmě vyplývá z vysoce konkurenčního prostředí, miliardová zakázka totiž přitáhla pozornost řady hráčů z oboru. Vedle Zlinu patří mezi pravděpodobné uchazeče také čtyři turecké podniky, dále rakouský Diamond Aircraft Industries, německý Grob Aircraft, americký Discovery Aviation a pákistánský Aeronautical Complex Board.

Třídiče za miliardu

Ankara vypsala zakázku na dodávku 52 tréninkových strojů již loni v listopadu. Cena kontraktu by podle zdrojů tureckého zpravodajského serveru HurriyetDailyNews.com ze zbrojařského průmyslu mohla dosáhnout přibližně 75 milionů dolarů, tedy v přepočtu skoro 1,5 miliardy korun.

Armáda chce malá vrtulová letadla použít jako takzvané třídiče. Mají totiž sloužit k rozpoznání, jestli je čerstvý absolvent schopen pokračovat v dalším leteckém výcviku.

Dodávka pro mexické námořnictvo

Zlin Aircraft většinu své produkce vyváží do celého světa. Loni například dodal pět letadel za 50 milionů korun mexickému námořnictvu a dalších 15 strojů si Mexičané objednali. O kontrakty firma usiluje i v dalších latinskoamerických zemí a v USA, klienty má také v Evropě.

Miliardová zakázka pro tureckou armádu by vzhledem ke své velikosti pro Zlin znamenala zajímavou obchodní příležitost. Firma dosud vykazovala tržby kolem 100 milonů korun, přičemž loni měly vzrůst minimálně o 60 procent.

Zlin Aircraft zaměstnává 130 až 160 lidí. Je ryze českou firmou fungující od roku 2009 a navazující na tradici Jana Antonína Bati, který založil společnost vyrábějící letadla stejnojmenné značky již v roce 1934. Letouny Zlinu se využívají převážně pro sportovní nebo výcvikové účely.

Letecký průmysl: odvětví s rostoucími křídly