Cesta k zelené energetice vyjde na stamiliardy, injekci dá Junckerův balíček

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři Zdroj: Alpha Ventus

Velká část investic, které nová Evropská komise plánuje pro oživení ekonomiky, by měla směřovat do modernizace energetiky. Prohlásil to dnes evropský komisař Cañete, který se poprvé setkal s europoslanci, aby představil detaily klimaticko-energetického balíčku 2030. Usiluje prý o to, aby Junckerův investiční plán využil příležitosti, které ozeleňování ekonomiky přináší.

Evropská komise hledá cesty, jak financovat všechny potřebné změny, které si v energetice vyžádá směřování k bezuhlíkové ekonomice. Na svém prvním veřejném vystoupení to v europoslaneckém výboru pro životní prostředí popsal nový evropský komisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Cañete.

Klimaticko-energetický balíček
Cañete poprvé jako komisař mluvil s europoslanci o detailech klimaticko-energetického balíčku 2030. Jak balíček vznikal a co se zatím dohodlo, to si můžete přečíst zde.

Ten podle svých slov usiluje o to, aby energetika vytěžila co největší objem financí z chystaného investičního balíčku ve výši 300 miliard eur (8,4 bilionu korun).

„Na investice do výroby energie bude EU každoročně potřebovat více než 200 miliard eur. To se týká obnovitelných zdrojů energie, modernizace přenosových sítí, renovací budov nebo úspor v průmyslu,“ řekl na debatě s europoslanci, během které představil plány Komise s klimaticko-energetickou politikou do roku 2030.

Ukousnout Junckerovi

300miliardový balíček přislíbil při svém nástupu předseda nové Evropské komise Jean-Claude Juncker. Má jít o finanční injekci, která v Evropě podpoří vznik pracovních míst, hospodářský růst a posílí konkurenceschopnost. Evropě by to mělo pomoci překonat důsledky ekonomické krize.

Bližší podrobnosti k očekávanému balíčku by měl Juncker odhalit do příštího summitu EU, který se bude v Bruselu konat v prosinci.

Celý článek je na serveru EurActiv.cz