Čeští opraváři se blíží armádní zakázce v Indii

Tank T72 české armády

Tank T72 české armády Zdroj: Profimedia.cz

Vojenský opravárenský podnik VOP-026 má blízko k podpisu smlouvy, díky níž se bude moci podílet na generálních opravách obrněných vozidel BVP-2 pro indickou armádu. Oficiálně by ji měl podepsat příští týden na veletrhu Defexpo v indickém Dillí.

Ředitel firmy Adolf Veřmiřovský informace potvrdil, ale odmítl prozradit, kolik peněz jeho firma kontraktem vydělá. Veřmiřovský do Indie poletí s delegací českého obranného průmyslu, která bude do Asie cestovat s ministrem obrany Alexandrem Vondrou. VOP pro českou armádu montuje rakouské transportéry Pandur. Podnik nedávno podepsal víceletou rámcovou smlouvu s ministerstvem obrany za stovky milionů korun. VOP tak bude armádě v letech 2012 až 2015 opravovat pozemní techniku. Firma získala i zakázku na dodávku regálů pro nové vojenské pušky za 12 milionů korun.

Státní podnik, v němž má podíl ministerstvo obrany, převede do Indie technologie na generální opravy obojživelných obrněných vozidel. VOP-026 podle svého ředitele zaškolí Indy v provádění oprav, dodá jim potřebné znalosti a postupy, ale i zařízení a náhradní díly pro obrněná vozidla. „Čili my je vlastně naučíme provádět generální opravy vozidel BVP-2 s tím, že jim předáme technologii, know-how, technické prostředky a zkušební zařízení, která potřebují,“ vysvětlil ředitel firmy Veřmiřovský.

Čeští technici také v Indii sami opraví prvních několik obrněných vozidel. Další již budou opravovat Indové za českého dohledu a s využitím náhradních dílů dodaných z České republiky.

VOP má v Indii také podepsat rámcovou smlouvu o možnosti spolupráce při modernizaci indických tanků T-72 a jejich generálních opravách. Češi mají s vylepšováním techniky ruské výroby zkušenosti. „Chceme se spojit s tamní firmou, která má dobré postavení. My máme know-how, umíme modernizaci řešit,“ řekl Veřmiřovský. Firma, se kterou bude VOP spolupracovat, se následně přihlásí do výběrového řízení na modernizaci tanků. Podle Veřmiřovského bude o vítězi rozhodnuto zřejmě za dva roky. „Ale myslím si, že je to celkem reálné,“ dodal ředitel.