Obrana hází kruh další zbrojovce

tank

tank Zdroj: vop.cz

Ministerstvo obrany chce vylepšit neradostnou ekonomickou situaci dalšího státního podniku, po LOM Praha hází záchrannou síť i VOP 026, přesněji řečeno jeho továrně v Novém Jičíně. Podle důvěryhodných informací je před podpisem víceletá rámcová smlouva za stovky milionů korun.

Zdroje blízké jednání se shodují, že zbrojovka, která napřesrok skončí s montáží rakouských transportérů Pandur pro českou armádu, má v letech 2012 až 2015 opravovat pozemní techniku jako například lehká obrněná vozidla Iveco či automobily Land Rover. Jejich dovozci ale nechápou, proč zakázky nedostanou přímo oni, protože už investovali do školení specialistů i dílenského a diagnostického vybavení. Zároveň mají celý sortiment náhradních dílů. VOP podle nich bude pouze prostředníkem, sám prý potřebné kapacity nemá.

„Podnik dostane zakázky maximálně za 200 milionů ročně v závislosti na možnostech rozpočtu. Na přípravě kontraktu pracujeme,“ reagoval včera na dotazy E15 šéf sekce vyzbrojování rezortu Pavel Bulant. Nad uvedenou částku se už ale o sebe firma musí postarat sma, dodal.

Úřad Alexandra Vondry (ODS) podobným způsobem nedávno podržel také další státem plně ovládanou zbrojovku LOM, která je zaměřená zejména na servis a generální opravy ruských vrtulníků typové řady Mi. Ta loni v prosinci získala kontrakt za 730 milionů a v lednu pak další za 2,4 miliardy.

Podobně jako v případě LOM ani u VOP ministerstvo nepředpokládá, že by částky stanovené rámcovými smlouvami plně vyčerpalo. Podle dřívějšího vyjádření Bulanta jsou záměrně nastaveny vysoko, aby nebylo nutné uzavírat více smluv na opravu toho či onoho vrtulníku nebo obrněnce.

Obě zbrojovky, jejichž zisk se v letech 2009 a 2010 dramaticky snížil, nyní procházejí rozsáhlou restrukturalizací. Provozy VOP ve Šternberku chce koupit firma Excalibur Army. Její majitel Jaroslav Strnad si už pronajal část divize vojenská výroba a služby. Dočasně si také půjčí na 70 zaměstnanců. Ti mají s Excaliburem podepsat smlouvy s platností od dubna. Další stovka lidí ale v následujících měsících o práci přijde.

Pro novojičínskou továrnu VOP je klíčovou zakázkou výroba 90 kolových transportérů Pandur. Ta v roce 2013 skončí. „Nyní probíhá hodnocení budoucích potřeb armády zabezpečovaných tímto podnikem. Výsledek bude podkladem pro rozhodnutí o dalším průběhu restrukturalizace,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle něj by VOP mohl například modernizovat pásová bojová vozidla pěchoty. Není ale jisté, zda rezort najde na projekt peníze.

Státní podnik VOP 026 vydělal v roce 2010 5,2 milionu korun. Nekonsolidovaný součet výsledků podniků VOP 025 a VOP-026, které byly v roce 2010 sloučeny, dosáhl v roce 2009 13,4 milionu a o rok dříve 46,7 milionu korun.