ČEZ bude pro Vršanskou uhelnou vyrábět elektřinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

ČEZ bude pro těžební firmu Vršanská uhelná vyrábět z jejího uhlí elektřinu. Energetická společnost poskytne firmě ze skupiny Czech Coal celkem 200 megawattů své kapacity a z kontraktu očekává výnos v řádu stovek milionů korun. Smlouva byla uzavřena na rok 2015, je však možné její prodloužení až do roku 2020. Firmy spolu už spolupracují i v jiných záležitostech.

Podle ředitele divize obchodu a strategie ČEZ Pavla Cyraniho umožní smlouva skupině ČEZ využití jejich elektráren nad rámec nasmlouvaných dodávek uhlí. „V příštím roce bude totiž uváděn do provozu nový zdroj v Ledvicích a také modernizované bloky Prunéřovské elektrárny. Protože starší bloky budou odstavované postupně, vzniká prostor pro využití dodatečného uhlí,“ dodal Cyrani.

Dnešní dohoda není mezi oběma společnostmi první. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let do vyuhlení lomu Vršany. Těžební společnosti by to mělo přinést dlouhodobou perspektivu.

Společnost Vršanská uhelná, která zaměstnává zhruba 600 lidí, zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě Vršany v centrální části Severočeské hnědouhelné pánve. Má zásoby uhlí s nejdelší životností v ČR v rámci stávajících územních limitů.

Skupina Czech Coal je spojena se jménem finančníka Pavla Tykače. V současné době ji tvoří především Vršanská uhelná a řada menších obslužných společností, zaměstnává asi 2000 lidí. V roce 2013 se o ní oddělila Litvínovská uhelná, dnešní Severní energetická.

Těžba uhlí se dolům prodraží