ČEZ chce dolovat miliardy z energetických služeb

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetická Skupina ČEZ hodlá v příštích letech výrazně posílit v oblasti poskytování energetických služeb. Umožnit jí to má sloučení divizí Strategie a Obchod, které se uskutečnilo na začátku května. „V horizontu pěti či deseti let se u energetických služeb posuneme v tržbách z řádu stovek milionů do řádu miliard korun," říká šéf nové divize Obchod a strategie Pavel Cyrani.

Podle Cyraniho už nyní nový koncept firmě umožní udržet více stávajících zákazníků nebo zpětně získat ty, které ztratila. Nepřímo tak může v hlavním byznyse zachránit miliardy korun. Pod jednu střechu se dostanou společnosti ČEZ Prodej, která prodává elektřinu, zemní plyn a od loňska také mobilní telekomunikační služby, ČEZ Energo, jež staví a provozuje malé kogenerační jednotky, či ČEZ Energetické služby a Škoda Praha. Firma by tak měla být schopna lépe reagovat na potřeby velkých firem i menších spotřebitelů.

„V některých případech potřebuje zákazník jen dodat elektřinu, někdy potřebuje vybudovat kogenerační jednotku, která mu tuto elektřinu vyrobí, někdy může jít o to, že většímu podniku zrekonstruujeme a budeme provozovat jeho stávající energetický zdroj,“ vysvětluje Cyrani.

Rozumný směr

„Je to rozumný směr. Zvlášť v situaci, když se firma nepustí do riskantní investice do nových jaderných bloků a bude tak mít dost volného kapitálu. Rozvoj decentrálních zdrojů je dnes jedinou oblastí, kde se vyplatí něco stavět,“ hodnotí snahy ČEZ Jiří Gavor, jednatel poradenské společnosti ENA. ČEZ má podle něj navíc výhodu, že má široké portfolio zákazníků, kterým tyto nové služby může nabízet.

Tržby z energetických staveb a projektů, které patří pod ČEZ Energetické služby, loni dosáhly 233 milionů korun. Pro letošek počítá ČEZ s obratem 285 milionů korun. Instalovaný výkon kogeneračních jednotek provozovaných ČEZ Energo se má letos zvednout z 34,3 na 54,7 megawattu. Celkem chce tato dcera provozovat portfolio s výkonem 200 megawattů.