ČEZ koupil jedničku ve vzduchotechnice, za akvizice utratil stovky milionů

ČEZ kupuje AZ Klima

ČEZ kupuje AZ Klima Zdroj: CEZ

ČEZ kupuje AZ Klima
ČEZ kupuje AZ Klima
ČEZ kupuje AZ Klima
3
Fotogalerie
ČEZ dál posiluje svůj byznys energetických služeb, který provozuje pod značkou ČEZ ESCO. Nově koupil od fondu Genesis a minoritních akcionářů dodavatele vzduchotechniky AZ Klima.

„AZ Klima je v sektoru vzduchotechniky jedničkou na českém trhu a má více než čtyři tisíce referenčních projektů. S firmou jsme i před akvizicí spolupracovali, protože vzduchotechnika je oblast, kterou zákazníci ČEZ ESCO často řeší,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Díky zatím poslední akvizici ČEZ ESCO, které se zaměřuje na služby pro firmy, mezi něž patří energetické úspory, energetický management či instalace lokálních zdrojů energie, slušně povyroste. AZ Klima měla loni tržby 660 milionů korun, což je zhruba třetina obratu dosavadní skupiny ČEZ ESCO.

ČEZ rozšiřoval divizi energetických služeb za poslední roky především akvizicemi, za které už utratil několik set milionů korun. Loni koupil tříčtvrtinový podíl v poskytovateli energetických služeb EVČ. Letos přidal stejný podíl ve společnosti ENESA, která se zabývá energetickými službami se zárukou. Díky těmto akvizicím ovládl energetický koncern tuzemský trh s tímto typem služeb.

Letos v únoru koupil instalační a servisní společnost juwi, kterou následně přejmenoval na ČEZ Solární. „Nyní po akvizici AZ Klima máme pokryté základní portfolio služeb ČEZ ESCO. Po případných dalších akvizicích se nicméně dívat budeme. O jaké sektory půjde, ale nebudeme komentovat,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Do skupiny zařadil ČEZ při jejím vzniku také společnosti ČEZ Energetické služby a ČEZ Energo, které se zabývá instalací a provozem kogeneračních jednotek a kterou vlastní s výrobcem jednotek Tedom.

Loni celá skupina ČEZ ESCO vykázala obrat za produkty, které nezahrnují dodávky energií, 2 miliardy korun. Letos by se tržby měly přehoupnout přes 3 miliardy. Do roku 2020 hodlá ČEZ obrat za nekomoditní služby ztrojnásobit na 9 miliard korun. Firma také dodává elektřinu a plyn firemním zákazníkům. Letos by se tržby za komodity měly dostat nad 12 miliard korun.