ČEZ koupil minoritní podíl v německém zprostředkovateli solárů

Solární panely, ilustrační foto

Solární panely, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Solární panely, ilustrační foto
Výroba solárních panelů v německé firem SolarWorld
Výroba solárních panelů v německé firem SolarWorld
4
Fotogalerie

Energetická skupina ČEZ koupila prostřednictvím svého investičního fondu Inven Capital minoritní podíl ve firmě Zolar. Cenu ani výši podílu ČEZ nezveřejnil. Německá společnost poskytuje digitální řešení pro instalaci střešních fotovoltaických systémů a kombinací fotovoltaik s bateriemi. 

Vedle Inven Capital získala ČEZ v současném investorském kole o velikosti deseti milionů eur (258,6 milionu korun) ve firmě Zolar podíl také mnichovská společnost BayWa r.e. Energy Ventures, která spadá pod skupinu Baywa podnikající v energetice, zemědělství a stavebnictví ve 14 zemích. Podíl navýšili i dosavadní investoři Statkraft Ventures, dceřiná firma norské státní energetiky Statkraft, Heartcore Ventures a globální investiční firma Partech Ventures.

Společnost Zolar byla založena v roce 2016. Umožňuje zákazníkům získat informace potřebné k instalaci solární elektrárny, včetně konkrétní ceny různých řešení. Její klienti mohou přes internet koupit fotovoltaickou elektrárnu s bateriemi podle individuálních požadavků. Frima rovněž on-line propojuje zákazníka s konkrétním živnostníkem či malou firmou instalující elektrárnu.

„Zolar je průkopníkem inovativního decentralizovaného modelu při koupi střešních solárních systémů. Objednávka, konfigurace a instalace jsou v maximální možné míře digitalizovány. Do budoucna se chce Zolar více zaměřit i na kombinaci s dalšími technologiemi,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač.

Inven Capital funguje jako fond, podle dřívějších informací má k dispozici až pět miliard korun. Ročně podle ČEZ prověřuje 500 investičních příležitostí z celé Evropy. První investicí byl v roce 2015 vstup do bavorské firmy sonnen, která vyrábí inteligentní bateriové systémy pro skladování energie v domácnostech. V únoru letošního roku Inven Capital podíl v této firmě prodal společnosti Shell.