ČEZ musí vypnout elektrárnu Počerady, provoz se nevyplácí

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: Sedmicka

V plánu bylo slavnostní spuštění, místo toho ji ale elektrárenský podnik musí vypnout. Elektrárna Počerady právě prochází zátěžovými testy, naostro se tu měla elektřina začít vyrábět už v prosinci. Místo toho se provoz zastaví - je totiž ztrátový. Podle některých analytiků se Počerady nevyplatí ještě několik let, uvedla Česká televize.

V Počeradech momentálně probíhá test spolehlivosti, kdy plynová turbína - největší, která kdy byla v Česku vyrobena - jede na plný výkon po dobu 144 hodin. Vedle dýmajících komínů uhelné elektrárny se tak několik dní vlní vzduch i nad nejvýkonnější a zároveň nejekologičtější paroplynovou elektrárnou v zemi, uvedla televize.

Uhlí se vyplatí víc

Už při testech ovšem elektrárna prodělává, a to každou minutu, kdy se točí turbíny. Vyrobit elektřinu z plynu totiž stojí víc peněz, než kolik za ni může elektrárna dostat. Za dva roky, kdy se stavěla, totiž propadla cena silové elektřiny na polovinu. ČEZu se teď místo ekologičtějšího plynu vyplatí v sousední elektrárně dál spalovat uhlí – emisní povolenky jsou levné a uhlí taky.

Kdy se plynové Počerady vyplatí pustit naostro, nikdo nedokáže říct. „Pokud se něco takového stane, tak věřím, že to nebude dříve než za 6 až 8 let,“ odhadl Jan Fousek, ředitel společnosti Virtuse Energy. ¨

ČEZ: Elektrárna bude muset čekat na svou příležitost

Do problémů se dostala většina podobných projektů v Evropě. Například německý E.ON konzervuje nový zdroj ve slovenských Malženicích. Dokonce se spekulovalo o tom, že novou elektrárnu rozebere jako stavebnici. To ČEZ v Počeradech neplánuje. „Bude sloužit spíš jako záložní zdroj a čekat na svou příležitost,“ uvedl mluvčí ČEZu Ota Schnepp.
Příležitost přijde zřejmě ve chvíli, kdy některá ze současných elektráren ČEZu nahlásí výpadek. Nebo až některý ze starých zdrojů prostě doslouží.