ČEZ: Nový blok elektrárny Ledvice bude mít roční zpoždění

elektrárna Ledvice

elektrárna Ledvice Zdroj: CEZ

Zprovoznění nového bloku uhelné elektrárny Ledvice bude mít další zpoždění. Provozovatel zařízení, kterým je elektrárenská společnost ČEZ, se potýká s technickými problémy. Finanční ředitel firmy Martin Novák podle agentury Reuters řekl, že se zprovozněním bloku se teď počítá až v polovině roku 2014.

ČEZ původně předpokládal, že blok o výkonu 660 megawattů zprovozní na konci roku 2012. Později datum posunul na rok 2013. Ledvická elektrárna je na severu Čech.

Nový blok Ledvic by měl být nejmodernější tepelnou elektrárnou, kterou ČEZ provozuje. Hlavní montážní práce jsou naplánovány na letošní rok, nyní se montáž soustřeďuje na strojovnu, kde se kompletuje celé turbosoustrojí. Staví se i první část trubního mostu, který spojí drtírnu uhlí s přesypnou věží.

Energetická účinnost nového bloku by měla být až 47 procent a výrazně zvýší dosavadní výkon Ledvic. ČEZ už dříve uvedl, že na tuto investici vynaloží přes 30 miliard korun. V Ledvicích zatím fungují dva bloky z konce 60. let a jeden z konce 90. let. Jejich instalovaný elektrický výkon dosahuje 330 megawattů. Teplem zásobují i blízkou Bílinu a Teplice.

ČEZ byl v pondělí nucen zveřejnit výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí, neboť se neplánovaně dostaly na veřejnost. Zisk firmy klesl skoro o 40 procent, což je horší výsledek, než se čekalo. Za propadem byly z části vyšší náklady a mírný pokles výroby elektřiny.