ČEZ o plynovody Net4Gas nemá zájem

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Obchodní ředitel společnosti ČEZ Alan Svoboda vyloučil zájem skupiny ČEZ o převzetí sítě českých plynovodů Net4Gas, kterou se chystá prodat skupina RWE. Uvedl to server Patria Online s odvoláním na agenturu Bloomberg. Svoboda se také vyjádřil k plánovanému omezení počtu emisních povolenek. Podle něj to stabilizuje trh a ovlivní i ceny elektřiny.

Obchodní ředitel ČEZ uvedl, že firma nebude usilovat o české plynovody Net4Gas kvůli nejisté budoucnosti jejich využití. „Mohu potvrdit, že nemáme zájem o tento typ akvizic, protože v něm vidíme jen málo synergií pro naše podnikání. Nadto výhled pro využitelnost těchto aktiv nepovažujeme za příliš optimistický,“ uvedl Svoboda.

Českou společnost RWE Transgas, která je součástí německého koncernu RWE, k prodeji tranzitních plynovodů přes Českou republiku nutí úspory, ke kterým firma musí přistoupit po rozhodnutí Německa zastavit do roku 2022 provoz všech jaderných elektráren v zemi. Odhady hodnoty Net4Gas se pohybují v řádu desítek miliard korun. Zájem o koupi plynovodů projevil podle médií například Energetický a průmyslový holding nebo investiční skupina KKCG.

Zdražení povolenek motivuje ekologické investice, míní Svoboda

Svoboda hodnotil i poslední vývoj týkající se emisních povolenek. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu tento týden schválil dodatek směrnice, jehož cílem je snížení počtu emisních povolenek na roky 2013 až 2020. Tím by se měla zvýšit cena povolenek na trhu, který by se tímto způsobem stabilizoval a firmy by to motivovalo k investicím do ekologických opatření.

„Pokud jde o námi očekávaný budoucí vývoj, největší prostor ke zlepšení je právě v oblasti povolenek (na vypouštění) CO2, u kterých výbor Evropského parlamentu hlasoval o odebrání části nadbytečných povolenek, konkrétně návrhem bylo 1,4 miliardy (tun). To je skutečně pozitivní signál, na který zřejmě naváží další kroky s potenciálem časem podpořit ceny povolenek CO2 a skrze ně také ceny elektřiny,“ uvedl Svoboda. Do jaké míry mohou povolenky ceny elektřiny ovlivnit, Svoboda neupřesnil.