ČEZ od exministra Kuby a jeho společníků získal zbylý podíl v provozovateli distribučních sítí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Martin Kuba
ČEZ
ČEZ
4
Fotogalerie

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba opustil společný byznys s polostátní energetickou společností ČEZ. Ta od něj a jeho dvou společníků odkoupila zbylý 49procentní podíl ve firmě ČEZ LDS, která se specializuje na lokální distribuční systémy. Dokončení transakce vyplývá z obchodního rejstříku.

Prodávajícím byla společnost OIG Energy, kterou z poloviny ovládá odborník na distribuci Vlastimil Russ, dvě pětiny v ní drží exministr Kuba a posledním podílníkem je Adam Kotalík, někdejší Kubův poradce na ministerstvu a­ také bývalý generální ředitel fotbalové Sparty. Sám Kuba přes OIG Energy ve společnosti ČEZ LDS vlastnil zhruba pětinový podíl.

Výši transakce ani jedna ze stran nesdělila. „Cenu říci nemohu hlavně proto, že je z logiky fungování lokálních distribučních soustav navázána na zisky společnosti v budoucích letech. V této chvíli nám byla vyplacena pouze hodnota uskutečněných projektů,“ řekl Kuba s tím, že ty mají cenu jednotek milionů korun. „Pokud další působení firmy nebude ziskové, nedostaneme už nic,“ doplnil.

Podle Kuby OIG Energy prodala svůj podíl kvůli příliš dynamickému a tím i finančně náročnému růstu společnosti. „My jsme ale peníze potřebovali jinde – ve společnosti OIG Power, kde kvůli vysokému obratu potřebujeme udržovat poměrně vysoké cash flow,“ upřesnil Kuba důvod, proč se OIG rozhodla už dále do ČEZ LDS neinvestovat. OIG Power je dodavatelem menších bateriových úložišť energie, určených zejména pro domácnosti. 

Stejnými slovy jako OIG odkup podílu odůvodňuje i samotný ČEZ. Tomu se plná kontrola na ČEZ LDS navíc hodila i proto, že se snaží konsolidovat své lokální distribuční služby pod jedinou firmu ČEZ ESCO. „Vnímáme, že oblast lokálních distribučních soustav má vysoký potenciál, a proto se v ní snažíme růst jak organicky, tak pomocí akvizic,“ říká k transakci mluvčí ČEZ Roman Gazdík. 

ČEZ LDS se soustředí zejména na distribuční sítě pro průmyslové areály, nemocnice, nákupní centra a podobně. Hospodářsky se mu ale zatím příliš nedaří. Podle své poslední zveřejněné výroční zprávy z roku 2018 prodělala firma 66 milionů při tržbách 75 milionů korun. A zisku firma nedosáhla ani o rok dříve. Gazdík však upozorňuje, že předloňská ztráta byla způsobená účetní operací týkající se akvírované společnosti Easy Power. 

„Při začlenění do naší skupiny musela být Easy Power kvůli legislativním požadavkům rozdělena na obchodní a distribuční část, což negativně ovlivnilo i výsledek ČEZ LDS,“ vysvětluje Gazdík. „Bez této jednorázové odchylky si firma vede mnohem lépe, což dokazuje i provozní zisk před odpisy (EBITDA), který byl dosud vždy výrazně kladný,“ doplnil.