ČEZ opět vyplatí jednu z nejvyšších dividend, přicházejí ale hubenější roky

ČEZ

ČEZ

O výši dividendy ČEZ z loňského zisku dnes definitivně rozhodla valná hromada akcionářů společnosti. Představentstvo již dříve navrhlo výplatu 40 korun na akcii, akcionáři tuto cenu schválili. Energetický titul se tak s výnosem na prahu osmi procent řadí k dividendově nejatraktivnějším titulům domácího akciového trhu.

Celkem hodlá ČEZ vyplatit v dividendách 21,4 miliardy korun, stát jakožto majoritní akcionář by si v případě schválení návrhu letos přišel na více než 15 miliard korun. „14,9 miliardy činí přímý výnos z dividend, dalších několik set miliónů korun do státní kasy přiteče z titulu zdanění ostatních akcionářů,“ uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Dividenda ČEZ letos výrazně poklesla, loni domácí energetika akcionářům vyplácela 45 korun na akcii. V příštích letech analytici očekávají pokračování nepříznivého trendu. „Investoři by se měli připravit na to, že zisky i dividendy ČEZ v následujících letech významně klesnou, a proto by akcie ČEZ mohly postrádat růstové impulzy,“ uvádí Němý. Analytik Komerční banky předpokládá v příštím roce výplatu 38 korun na akcii, v roce 2015 pak 34 korun na akcii.

Valná hromada zároveň schválila tantiémy pro členy vrcholných orgánů společnosti. Mezi šest členů představenstva a 12 členů dozorčí rady se rozdělí 25,5 milionu korun. Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku ČEZ za rok 2012.

Loňský čistý zisk skupiny ČEZ meziročně klesl o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun. Za poklesem podle společnosti stojí nepříznivý vývoj na evropských energetických trzích, pokles ceny silové elektřiny a pokles výroby v Česku. Do hospodaření ČEZ se také negativně promítl vývoj v Albánii, kde firma vykázala celkovou ztrátu 5,8 miliardy korun. Letos v lednu ČEZ přišel v Albánii o licenci a následně zahájil proti albánskému státu arbitráž kvůli zmařené investici.

Vývoj akcií ČEZVývoj akcií ČEZVývoj akcií ČEZ | bruner@mf.cz