ČEZ se možná pokusí převzít teplárny Francouzů v Polsku

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká elektrárenská společnost ČEZ uvažuje o předložení nabídky na převzetí polských teplárenských aktivit francouzské firmy EDF. Firma zájem potvrdila, uvedla ale, že v první fázi by zatím šlo pouze o nezávaznou nabídku.

„Možnost investice do polských teplárenských aktiv, která francouzská společnost EDF nabídla k prodeji, nyní nezávazně posuzujeme. Jedná se o podobné zdroje, s jejichž provozem máme rozsáhlé zkušenosti, navíc v sousedící zemi. Při současných výhledech cen elektřiny představuje regulované teplárenství zajímavou růstovou příležitost,“ řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

EDF letos zahájila prodej svých polských aktivit, jejichž hodnota se odhaduje až na dvě miliardy zlotých (zhruba 12 miliard korun). EDF má v Polsku osm tepláren, z toho čtyři i s distribucí tepla. Na tamním trhu mají podíl 15 procent.

Ztrátové odvětví

V jihopolském Rybniku vlastní rovněž elektrárnu o výkonu 1,7 gigawattu, která se na dodávkách elektrické energie v Polsku podílí sedmi procenty. Hlaváč upozornil, že o elektrárnu v Rybniku se ČEZ nezajímá.

S prodejem elektrárny může mít EDF podle dřívějších informací agentury Reuters problémy, protože většina produkce elektřiny v Polsku je ztrátová. Místní producenti si stěžují na nedostatečnou státní podporu a volají po tom, aby dostávali zaplaceno nejen za dodávky, ale i za udržování rezervních kapacit.

ČEZ již v Polsku působí, vlastní zde uhelné elektrárny ELCHO severozápadně od Katovic a Skawina s celkovým instalovaným výkonem asi 680 megawattů (MW) a malé vodní elektrárny Skawinka a Borek o souhrnném instalovaném výkonu asi 2,5 MW.