ČEZ usiluje o prodloužení nabídek na Chvaletice a Počerady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Energetická společnost ČEZ usiluje o to, aby uchazeči o uhelné elektrárny Počerady a Chvaletice prodloužili platnost svých nabídek. Firmy Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH) nabídky podaly v srpnu, jejich závaznost měla vypršet na konci října.

ČEZ po uchazečích zároveň žádá vylepšení ceny a závěrečné potvrzení dokumentace. „Chceme finální potvrzení dokumentace ze strany Czech Coal a EPH a vylepšení ceny tak, abychom pro ČEZ a naše akcionáře získali co nejvíce, včetně prodloužení termínu platnosti nabídky do konce roku,“ sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj je třeba, aby obě firmy své nabídky upřesnily, protože zcela neobsahovaly zadávací dokumentaci ČEZ.

Mluvčí Czech Coal Gabriela Benešová potvrdila, že společnost s ČEZ jedná. „ČEZ nás vyzval, abychom ve lhůtě do 9. listopadu potvrdili svoji nabídku a prodloužili její platnost do 31. prosince 2012. Czech Coal situaci analyzuje,“ uvedla.

Mluvčí EPH Martin Maňák řekl, že se nemůže k probíhající soutěži o elektrárny vyjadřovat. „Nemůžeme komentovat probíhající procesy,“ uvedl.

DětmaroviceDětmarovice | Wikimedia

Hospodářské noviny tento týden uvedly, že žádostí o aktualizaci nabídek ČEZ v podstatě žádá Czech Coal a EPH, aby podal nabídky nové. Podle listu je navíc odložení rozhodnutí o prodeji elektráren pro ČEZ výhodné a dává u větší manévrovací prostor ve sporu s Evropskou komisí o své postavení na českém elektrárenském trhu.

ČEZ se snaží přesvědčit Evropskou komisi o tom, že neomezuje konkurenci. Podle návrhu dohody o urovnání musí česká společnost prodat jednu z pěti uhelných elektráren o výkonu nejméně 800 megawattů. Společnost ale nevylučuje, že elektráren prodá více, pokud nabídky budou zajímavé.

:

ČEZ nabízí k prodeji pět elektráren: Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. O Počerady a Chvaletice se ucházejí Czech Coal a EPH. Na koupi Dětmarovic podaly nabídku čtyři firmy - vedle EPH to jsou těžební společnost NWR, Česká energie a havířovská firma Gascontrol.