ČEZ vydává dluhopisy za 2,5 miliardy

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Energetická společnost ČEZ vydá 20. srpna dluhopisy v hodnotě 50 milionů eur, tedy asi 1,3 miliardy korun. Stejný objem obligací firma vydala už 8. srpna. Vydání dluhopisů má na starosti švýcarská banka UBS.

„UBS nás oslovila s tím, že má poptávku od investora do našich dluhopisů,“ řekl dnes serveru Týden.cz mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Transakce není tedy veřejná, ale privátní, a celý proces je mnohem jednodušší a rychlejší, a porovnáním lze dojednat lepší podmínky,“ dodal.

O dluhopisy ČEZu projevily zájem i Citi, Société Générale a další finanční ústavy. UBS ale prý přišla s nejvýhodnější nabídkou. Část bondů bude mít třicetiletou splatnost a úrok 4,375 procenta, dluhopisy na 35 let mají roční výnos 4,5 procenta.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. V pololetí vzrostl čistý zisk celé skupiny ČEZ meziročně o 14 procent na 27,2 miliardy korun. Tržby vzrostly o devět procent na 113 miliard korun.