ČEZ zatím nemůže převzít Energotrans, Rafaj chce další údaje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Stanislav Peska

Schvalování transakce, díky níž má energetická jednička ČEZ ovládnout firmu Energotrans, se protahuje. Antimonopolní úřad (ÚOHS) si totiž od těchto společností vyžádal další informace. „Zatím jsme nedostali potřebné údaje,“ řekl deníku E15 šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Posuzování toho, zda poslední akvizice ČEZ není v rozporu s pravidly hospodářské soutěže, tak bylo fakticky přerušeno. Zdržení může trvat deset i více dní, především se ale potvrzuje, že kladný verdikt úřadu není vůbec jistý.

Po koupi Energotransu, který provozuje mělnickou elektrárnu a je dodavatelem tepla pro Prahu, by se podíl ČEZ na českém trhu výroby elektřiny dostal nad 75 procent. ÚOHS na základě informací, jež získá, teprve rozhodne, zda bude transakci posuzovat v řádném nebo prodlouženém řízení. Není tedy vyloučeno, že finální verdikt bude znám až za několik měsíců.
Kvůli dosud neschválené akvizici vázne i širší transakce mezi ČEZ a Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), který získat za Energotrans od ČEZ polovinu německých dolů Mibrag. Druhou polovinu už EPH vlastní.