ČEZ zdržela Areva, hodnocení nabídek na Temelín odložil na únor

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

ČEZ dokončí předběžné hodnocení nabídek na stavbu dvou jaderných bloků elektrárny Temelín na konci února příštího roku. Původní interní plán počítal s přelomem roku. K posunutí došlo kvůli tomu, že se firma Areva odvolala proti vyloučení z tandru.

Energetická společnost ČEZ vyřadila z dalšího posouzení a hodnocení nabídku společnosti Areva. Šlo o důvody nesplnění předem definovaných vylučujících kritérií jak obchodních, tak i zákonných, které byly zásadního charakteru,“ uvedl Ladislav Kříž, mluvčí ČEZu.

„Vzhledem k tomu, že Areva následně podala námitky vůči tomuto rozhodnutí a posléze i odvolání na ÚOHS, došlo k částečnému přerušení posuzování nabídek, protože bylo nutno činit veškeré potřebné úkony pro dodržení všech správních lhůt a vypracovávat řadu nezbytných dokumentů pro tato řízení,“ uvedl Ladislav Kříž, mluvčí ČEZu.

Část posuzovatelů se tak podle Kříže věnovala přípravě materiálů a musela přerušit posuzování nabídek. Harmonogram prací tak musel být přizpůsoben vzniklé situaci. „Do září bychom měli znát vítěze tendru a do konce příštího roku by měla být podepsána smlouva s vítězem,“ uvedl Kříž.