Chceme konkurovat ČEZ i dalším velkým hráčům, říká šéf Amper Holdingu k fúzi s Bohemia Energy

Jan Palaščák

Jan Palaščák Zdroj: Michael Tomes, E15

Ilustrační foto
Jan Palaščák
3
Fotogalerie

Dodavatel elektřiny a plynu Bohemia Energy se rozrůstá. Prostřednictvím své společnosti Europe Easy Energy koupil alternativního dodavatele energií Amper Market. Výši transakce společnosti nezveřejnily. „Prodej je reakcí na dění na trhu, který se postupně konsoliduje a koncentruje,“ uvedl předseda představenstva mateřského Amper Holdingu Jan Palaščák. Analytik České spořitelny Václav Bártek ale připomíná, že narušení stávajícího rozložení sil na trhu je pro nové hráče obtížné. 

Podle Palaščáka je cílem nového majitele co nejvíce konkurovat největším hráčům, společnostem ČEZ, E.ON a Innogy. Amper Market dodává energie více než čtyřiceti tisícům zákazníků, obrat má letos dosáhnout čtyř miliard korun.

Součástí akvizice je pouze jedna část Amper Holdingu, ale i zbývající části už s Bohemia Energy spolupracují. Patří mezi ně divize zabývající se meteorologickou předpovědí pro energetiky nebo úspornými řešeními.

Právě na vývoj moderních energetických technologií se chce Palaščák zaměřit, jedním z projektů by mělo být bateriové úložiště.

„Jedná se o významnou událost v obchodu s energiemi, kde se Bohemia Energy po bok větších hráčů zařadila již v dřívějších letech,“ míní analytik konzultační společnosti ENA Jiří Gavor s tím, že skupina přerostla kategorii tradičních nezávislých dodavatelů energií. 

„Amper Market sice nepatří mezi největší hráče, ale má silnou pozici v oblasti decentralizované energetiky a na poli obnovitelných zdrojů,“ dodává Gavor.

Podle analytika České spořitelny Václava Bártka je však narušení maloobchodního trhu s energiemi pro jakéhokoli nového hráče vlivem silné konkurence velmi obtížné.

Amper Market ovšem v červenci vyhrál významný tendr na dodávky elektřiny pro českou železnici, když v aukci porazil i ČEZ, dlouhodobého dodavatele energie pro SŽDC. Bohemia Energy, která loni dodávala elektřinu a plyn více než 1,1 milionu zákazníků, patří mezi největší tuzemské obchodníky s obratem šestnáct miliard korun ročně.