Chrenek zmodernizuje Třinecké železárny za 800 milionů

Tomáš Chrenek

Tomáš Chrenek Zdroj: Euro - Jan Rasch

Společnost Třinecké železárny se chystá za zhruba 800 milionů korun zmodernizovat jeden ze svých klíčových provozů, kontidrátovou trať. Od investice si firma slibuje zvýšení kvality vyráběného drátu, rozšíření portfolia produktů i zvýšení rychlosti výrobní tratě.

Skupina Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka loni v listopadu posílila svou účast v Třineckých železárnách. Od třetího největšího akcionáře železáren, americké ocelářské firmy Commercial Metals Company, koupila za 29 milionů dolarů (572 milionů korun) jeho 11procentní podíl a nyní kontroluje již 80 procent podniku.

„Dnes sice již patříme mezi nejkvalitnější výrobce drátu, ale modernizací kontidrátové tratě předběhneme celou evropskou špičku a dostaneme se do kategorie světových výrobců, kteří jsou naším vzorem, tedy firem jako japonský Nippon Steel či Daido Steel,“ uvedl generální ředitel společnosti TŽ Jan Czudek.

Třinecké železárny
Největší tuzemský výrobce oceli, vyrábějí zhruba 2,5 milionu tun ročně
Hlavní výrobkové portfolio tvoří ocelové válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, kolejnice a hutní polotovary
V roce 2011 vyrobily TŽ 2,48 milionu tun oceli a dosáhly zisku 1,34 miliardy korun. Zaměstnávají téměř 6000 lidí

Modernější linka podle něj bude mít přínos pro celou skupinu Třinecké železárny - Moravia Steel. Bude mít efekt mimo jiné pro dceřinou společnost ŽDB Drátovna v Bohumíně, která bude mít nově k dispozici vstupní materiál nejvyšší kvality. Zásadní technologiíe pro modernizaci dodá konsorcium firem Siemens z USA, Německa a České republiky. TŽ už s nimi v těchto dnech podepsaly kontrakt.

„V letošním roce proběhnou v rámci investice především projekční a inženýrské práce, vlastní zahájení stavebních prací je pak naplánováno na březen 2014,“ řekla mluvčí TŽ Lucie Drahošová. Celá modernizace bude dokončena v létě 2014.