Cíl Bruselu pro zelenou energii splní Česko už letos

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: ctk

Česko letos může splnit slib, který dalo Evropské komisi, že bude vyrábět 13,5 procenta spotřebované elektřiny z obnovitelných zdrojů. Stane se tak ovšem o šest let dříve oproti původnímu záměru.

Propočty Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ukazují, že země bude mít letos dostatečnou kapacitu, aby vyrobila 13,8 procenta hrubé spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Národní akční plán pro rozvoj zelené energie počítal s 12,4 procenta.

Do výroby se letos plně zapojí nové zdroje, které jejich majitelé stihli postavit loni před ukončením podpory. Nejvíce přibylo solárních elektráren, jejichž celkový instalovaný výkon stoupl o necelých 53 megawattů. Výkon větrných elektráren se zvýšil o devět megawattů a bioplynových elektráren o 28 megawattů.

„V dalších letech se podíl OZE na spotřebě energie bude zvyšovat. Tlak na energetickou účinnost bude snižovat spotřebu energie. Do sítě se budou připojovat také další obnovitelné zdroje,“ říká René Neděla z ERÚ. Až do roku 2015 lze dokončit projekty větrných parků, které získaly autorizaci ministerstva průmyslu nebo stavební povolení do loňského října.

Ve hře jsou například dva obří projekty s výkonem 200 megawattů. Vzrůst by měla i výroba z biomasy. Od začátku roku už na podporu nemají nárok žádné z hlavních obnovitelných zdrojů.

Daňové poplatníky a spotřebitele elektřiny stála loni podpora těchto zdrojů 44 miliard korun. Podobný účet čeká ERÚ i za rok 2014. I když už nové zdroje podporu nezískají, bude celková částka dál růst kvůli povinnému inflačnímu zvyšování v minulosti přidělených dotací o dvě procenta ročně.