Čína chce nové jaderné reaktory, jedná se společností Billa Gatese

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energie, ilustrační foto

Čína chce zahájit vývoj jaderného reaktoru čtvrté generace. Na výrobě by se měl podílet i Bill Gates a společnost Terrapower, kterou počítačový guru založil. Píše o tom server BBC. Podle Gatese by výzkum mohl během příštích pěti let spolknout zhruba jednu miliardu dolarů.

Vývoj tohoto reaktoru může trvat takto dlouho i proto, že se ještě nikdy nikdo nepokusil tento typ postavit či testovat.

„Chceme za velmi nízkou cenu vyvinout reaktor, který bude bezpečný a bude vytvářet jen málo odpadu,“ řekl podle BBC Gates při rozhovoru s čínským ministrem vědy a techniky. Dále uvedl, že jednání mezi Čínou a Terrapower jsou zatím v počátečním stádiu. BBC ale přesto píše, že k dohodě o spolupráci již došlo.

Terrapower už ve Washingtonu vyvíjí tzv. TWR reaktor (reaktor s pohyblivou aktivní zónou), který využívá ochuzený uran. Server Atominfo.cz cituje vyjádření Terrapower o tom, že „TWR bude schopný fungovat desítky let na přírodní či ochuzený uran a bude produkovat mnohem méně odpadu než je dnes běžné.“

Na vývoji bezpečnějších jaderných reaktorů se podílejí i Češi. Podle časopisu Australian Mining konsorcium australských a českých firem začalo vyvíjet jaderný reaktor používající jako zdroj štěpného materiálu thorium, tedy mnohem bezpečnější a rozšířenější zdroj než všeobecně používaný uran. Jeho vývoj má stát 300 milionů dolarů (5,8 miliardy korun).

V souvislosti s Fukušimskou havárií bude u nových reaktorů testována i odolnost vůči přírodním katastrofám typu zemětřesení a vlny tsunami.