Čína chce vytvořit největšího světového producenta hliníku

Ilustrační foto, hliník,

Ilustrační foto, hliník, Zdroj: Constellium

Čína chystá přesuny státního majetku, díky kterým má vzniknout největší producent hliníku na světě. Podle plánu se má nedávno vzniklá státní firma Power Investment Corp. zbavit svých problémových hliníkárenských hutí, které od ní získá tamní Aluminum Corp. of China (Chinalco), která je nyní podle kapacity výroby třetím největším producentem hliníku na světě. Po získání dalšího majetku však předběhne ruský Rusal i dvojku na trhu, americkou Alcoa.

Uvedl to list Financial Times s dovoláním na informované zdroje. Současná kapacita výroby Chinalco je 3,8 milionu tun a převzetím dalšího majetku se zvýší o dalších 2,7 milionu tun. Hodnota transakce nebyla zveřejněna, což je v případě výměny majetku mezi státními firmami v Číně obvyklé. Peking často přesouvá majetek mezi státními podniky s cílem vytvořit silnější a konkurenceschopnější firmy.

Firma Power Investment Corp. se nadále bude věnovat pouze rozvoji čínských jaderných reaktorů. Jaderná energetika je prioritou země. V současnosti je v Číně ve výstavbě 28 jaderných reaktorů a země plánuje stavbu desítky dalších v hodnotě kolem 150 miliard USD (3,6 bilionu korun), dodal FT. To vyvolává finanční tlak na dvě největší jaderné firmy v zemi - China National Nuclear Corp. a China General Nuclear Power Corp. Tento tlak by se mohl zmírnit poté, co se Power Investment zaměří pouze na jadernou energetiku.

Firma Power Investment vznikla letos v létě fúzí hliníkárenské a energetické firmy China Power Investment s firmou zaměřenou na jadernou energetiku State Nuclear Power Technology Corp. Transformací se má stát třetím největším provozovatelem jaderných elektráren v zemi.