Čína letos investuje desítky miliard do projektů v letectví

Model čínského letounu C919

Model čínského letounu C919 Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Bertrand Duperrin via Flickr

Čína letos investuje půl bilionu jüanů (dva biliony korun) do bezmála 200 domácích projektů v oblasti letectví. Uvedl to podle agentury Reuters čínský úřad pro civilní letectví (CAAC). Investice mají podpořit zpomalující čínskou ekonomiku a reagovat na rostoucí zájem Číňanů o leteckou dopravu.

Sektor letecké dopravy prošel v uplynulých letech v Číně rychlou expanzí, kterou poháněla i narůstající zámožná střední třída v Číně. V období od ledna do května stoupl objem cestujících na letech z Číny meziročně o 39 procent, uvedl podle agentury Reuters šéf úřadu CAAC Li Ťia-siang.

Čínské letecké společnosti podle něj nyní provozují lety do 127 měst v 51 zemích. Vládní plánovači odhadují, že do roku 2020 se počet letišť v zemi zvýší ze současných zhruba 200 o dalších 40.

Oznámení přichází v době, kdy se Peking snaží zvýšit výdaje do infrastruktury poté, co čínská ekonomika rostla v prvním letošním čtvrtletí nejpomaleji za posledních šest let. Čínská plánovací komise schválila od začátku roku dopravní projekty za miliardy dolarů, napsal Reuters.