Čína slibuje další podporu odvětví solární energetiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Před několika dny Čína ohlásila omezení podpory solární energetiky. Nyní pomalu obrací a slibuje solárnímu sektoru novou pomoc.

Čínská vláda přislíbila další podporu domácímu sektoru solární energetiky. Pracuje prý na opatřeních, která mají do roku 2015 pomoci zajistit plánovaný nárůst čínských kapacit pro výrobu sluneční energie na více než čtyřnásobek. Tento cíl, který si vláda stanovila už loni v červenci, má podpořit čínské výrobce solárních panelů, kteří se potýkají s nadbytečnou nabídkou a klesajícími cenami.

Čínské ministerstvo průmyslu a informací nyní podle vlády „podporuje zdravý rozvoj fotovoltaického průmyslu“. Podle agentury Reuters usiluje například o zlepšení standardizace a zajištění „řádné konkurence“ v odvětví.

Boj s Evropou i USA

Někteří čínští výrobci solárních zařízení, například firmy LDK Solar a JA Solar Holdings, se navzdory vládním opatřením pohybují na pokraji bankrotu. Podpora solárního sektoru navíc Číně přinesla spory se zahraničními obchodními partnery, včetně Evropské unie.

Evropská komise v červnu vyhověla stížnostem evropských výrobců solárních zařízení, kteří obvinili Čínu z prodeje solárních panelů v Evropě pod výrobními náklady, a zavedla počáteční cla na dovoz čínských panelů ve výši 11,8 procenta s tím, že od srpna se cla dále zvýší na 47,6 procenta.

V srpnu však obě strany dokončily kompromisní dohodu o dovozu levných solárních panelů z Číny a cla nebyla zavedena. Dohoda stanovila minimální cenu, za kterou se mohou čínské panely do EU dovážet, a roční kvótu na dovoz. Tento dovoz je od cla osvobozen.