Číňané nechtějí tesly vyrobené v Šanghaji. Dodávky klesly o 69 procent

Nabíjecí stanice Tesly v Pekingu

Nabíjecí stanice Tesly v Pekingu Zdroj: Reuters

Kamion s novými teslami opouští továrnu v Šanghaji
2
Fotogalerie

Zájem o elektromobily Tesla v Číně vyráběné v místním závodě v Šanghaji v červenci spadl o dvě třetiny. Na vině je vlna veřejného rozhořčení, po níž čínské úřady nařídily Tesle svolat a opravit prakticky všechny její v Číně vyrobené elektromobily.

V závodě v Šanghaji Tesla v červenci vyrobila pouhých 8621 vozidel, ještě v červnu to bylo 28 138 automobilů. Vývoz tesel z Číny naopak meziměsíčně stoupl z pěti tisíc na více než 24 tisíc automobilů, z nichž většina zamířila do Evropy.

Zatímco při svém vstupu na čínský trh byla Tesla vítána a stala se dokonce jedinou zahraniční automobilkou, které úřady dovolily plně vlastnit svůj místní závod, letos se jí v Číně nedaří. Nejprve v dubnu nespokojený čínský majitel tesly na Šanghajském autosalonu automobilku veřejně dehonestoval, videozáznam celé akce se stal virálním hitem.

Následovala série nehod vozů americké automobilky, přičemž hněv majitelů tvrdících, že nehodu způsobilo jejich auto, vyvolal vekou odezvu na sociálních sítích. Čínské úřady dospěly ke stejnému závěru a Tesle nařídily, aby svolala prakticky všechny v Šanghaji vyrobené vozy a upravila jejich systém autopilota. Pro většinu vozů to znamená pouze dálkový zásah do řídicího softwaru, přesto zájem zákazníků strmě poklesl.

Tesla přitom minulý měsíc v Číně představila levnější verzi svého Modelu Y s cenovkou o 20 procent nižší než dosud nabízené výbavové úrovně. A cenu nejmenšího Modelu 3 automobilka snížila v přepočtu o 50 tisíc korun. Očekávala přitom, že prodeje porostou, zvláště když domácí vozy kategorie SUV jako Nio ES6 nebo Li One nyní Model Y od Tesly svou cenou výrazně překonávají. Tesla tak sice trhu luxusních elektromobilů v Číně stále vládne, tamní rivalové ji ale dohánějí.

„Poptávka po teslách v Číně je dostatečná, ale Tesla tam má ve srovnání s USA nadbytečnou výrobní kapacitu, což vyvolává snižování cen a rostoucí export,“ cituje agentura Bloomberg z čerstvé analýzy společnosti Bernstein. Čínská konkurence Tesle pravděpodobně neumožní získat na tamním trhu „férový“ podíl a udržet si stávající míru ziskovosti, dodává analýza.