Čínská firma žaluje Obamu kvůli zmařené investici

Čínská firma Ralls Corporation dnes podala žalobu na amerického prezidenta Baracka Obamu za to, že zmařil její investici do projektu čtyř větrných farem v Oregonu. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na zveřejněné soudní dokumenty. Obama minulý týden zablokoval plán Ralls na výstavbu větrných farem s ohledem na národní bezpečnost.

Ralls v žalobě uvádí, že Obama překročil své pravomoci a zákony, když firmě přikázal svou investici odprodat. Obviňuje jej také z toho, že firmě upřel rovné zacházení, které americká legislativa o zahraničních investicích požaduje.

Obama v pátek svůj krok zdůvodnil tím, že pozemky, kde chtěla Ralls budovat větrné generátory, leží v blízkosti vojenského výcvikového střediska. Uvedl, že má „věrohodné doklady“, že vedoucí manažeři Ralls a partnerského výrobce větrných generátorů Sany Group by mohli činit kroky, které by mohly ohrozit bezpečnost USA.

Obama svým rozhodnutím dál zvýšil napětí v ekonomických vztazích mezi dvěma největšími ekonomikami světa a podle pozorovatelů jeho neobvyklý krok motivovaly blížící se prezidentské volby. Rostoucí hospodářská moc Číny je v nynější kampani před volbami jedním z klíčových ekonomických témat.

Ralls podle expertů zřejmě na vítězství ve sporu větší šanci nemá, protože americký prezident má v otázkách národní bezpečnosti široké pravomoci. „Bude to tvrdá bitva. Soudy poskytují vládě velkou volnost, zejména v kontextu národní bezpečnosti, že bude obtížné to vyhrát,“ řekl agentuře Reuters Josh Zive z advokátní firmy Bracewell & Giuliani, která má s případy žalob zahraničních investorů na USA desetiletou zkušenost.