Čínská Wanfeng investuje miliardy do leteckého průmyslu v Česku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Zlin Aircraft

Strojírenská společnost Wanfeng Auto Holding z Číny investuje 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) do českého leteckého průmyslu. Podpisem memoranda to během návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v čínské provincii Če-ťiang stvrdili zástupci firmy a agentury Czech Trade.

„Firma Wanfeng Auto holding, která pochází z tohoto regionu, má zájem investovat v první fázi asi 100 milionů dolarů do leteckého průmyslu v České republice,“ oznámil Sobotka po skončení podnikatelského semináře, kterého se zúčastnilo 15 podniků z provincie Če-ťiang. V další fázi spolupráce by se investice mohla ještě zvýšit.

„Výhledově by to mohlo být až 200 milionů dolarů,“ doplnil premiér. Podle něj chce čínská společnost dosáhnout spolupráce v částečné výrobě letadel v České republice a následné montáže v Číně.

Dopravní letectví je jednou z oblastí, o kterých se během Sobotkovy cesty po Číně hovoří nejčastěji. Čínská strana má zájem hlavně o střední a lehké letouny.

Letecké dopravy se týká i memorandum uzavřené mezi společností Wanfeng Auto Holding a agenturou CzechInvest. Předpokládá čínskou investici ve výši 30 milionů dolarů (720 milionů korun) do výzkumného technologického centra v oblasti letectví.

O této čínské investici hovořil již na konci dubna spolumajitel firmy Direct Fly z Uherskohradišťska Ivo Lederer. Direct Fly se specializuje na výrobu ultralehkých letadel a je českým partnerem společnosti Wanfeng Auto Holding. S čínskou firmou již Direct Fly uzavřel smlouvu o transferu technologií výroby dvoumístného samonosného jednoplošníku Alto a postupném zavedení sériové výroby v Číně.

Na čínský trh s lehkými a středními letadly se , například kunovický výrobce Aircraft Industries. Naplňování dohod je ale zatím otázkou času, čínský vzdušný prostor totiž zatím není otevřen pro malá soukromá nebo sportovní letadla.

Podle zdrojů obeznámených s průběhem vyjednávání mezi Prahou a Pekingem vše závisí na administrativních překážkách jako jsou certifikace letadel a další potřebná povolení čínských regulačních úřadů. Zástupci leteckého byznysu nicméně uznávají, že schůzky českých politiků, a to jak premiéra Sobotky, tak prezidenta Miloše Zemana, s jejich čínskými protějšky jim cestu na čínské nebe usnadňují. Odhadovat, kdy se spolupráce naplno rozběhne, ale nechtějí.

Více o kontraktech uzavřených během premiérovy cesty: