Čínský solární export trhá rekordy. Evropa s jeho pomocí hledá únik z ruské energetické pasti

Výroba solárních panelů v Číně

Výroba solárních panelů v Číně Zdroj: Profimedia

Výroba solárních panelů v Číně
Výroba solárních panelů v Číně
Německo má ambiciciózní solární plány a hledá vhodná místa pro instalaci panelů. Fotovoltaika na střeše haly logistické společnosti v Aurachu v Bavorsku.
Německo má ambiciciózní solární plány a hledá vhodná místa pro instalaci panelů. Agrofotovoltaika v Bádensko-Württembersku
5
Fotogalerie

Čína těží ze západní snahy zbavit se co nejrychleji ruských fosilních paliv a nahradit je jinými zdroji. Evropská poptávka po solárních panelech a dalších komponentech fotovoltaických elektráren pomohla asijské velmoci dosáhnout v prvním pololetí letošního roku rekordního vývozu těchto výrobků. Dramaticky rostl dovoz solárního zboží kupříkladu do Německa a Nizozemska. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) však varuje před přílišnou závislostí světa na Pekingu a k přesunu výroby fotovoltaických panelů zpět na starý kontinent vyzývají i čeští solárníci.

Čínský export fotovoltaických produktů za prvních šest měsíců dosáhl téměř 26 miliard dolarů, jde o meziroční nárůst o 113 procent. Kupříkladu v květnu vyvezl Peking podle Bloombergu zboží v hodnotě 4,3 miliardy dolarů, téměř dvojnásobek oproti stejnému měsíci loňského roku. Z toho jen do Nizozemska mířily panely a další vybavení za 1,3 miliardy. Německo v letošním pátém měsíci importovalo výrobky za 190 milionů, o rok dříve za sedmdesát.

Číně se podařilo přetáhnout výrobu ze Západu a dosáhnout fotovoltaické dominance

„Pokud jde o výrobu zařízení, Čína vede světový závod ve fotovoltaice díky snížení výrobních nákladů podpořenému technologickými inovacemi, což je pro přilákání globálních zákazníků důležité,“ řekl China Daily ředitel Čínského institutu pro studium energetické politiky z univerzity ve městě Sia-men Lin Po-čchiang.

IEA však čínskou solární dominanci nevnímá příliš pozitivně a ve své aktuální zprávě vyzývá k diverzifikaci výroby fotovoltaických panelů. Upozorňuje na to, že v poslední dekádě se jejich výroba stále více přesouvala nejen z Evropy, ale i ze Spojených států a Japonska do nejlidnatější země světa a tento trend je třeba zvrátit. Číně pomohly ovládnout trh obrovské státní investice, jež vytvořily v celém výrobním řetězci od roku 2011 na tři sta tisíc pracovních míst, zatímco podmínky v některých evropských zemích se spíše horšily.

Maličké průhledné pyramidy vytištěné na 3D tiskárně mohou zmenšit a zlevnit solární panely

Video placeholde
• VTM

„Podíl Číny ve všech klíčových fázích výroby solárních panelů dnes přesahuje osmdesát procent a u klíčových prvků včetně polysilikonu (polykrystalického křemíku) a křemíkových plátků se má v nadcházejících letech zvýšit na více než 95 procent, pokud bereme v úvahu budované výrobní kapacity,“ podotýká agentura.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!