Čínský výrobce spotřebičů Midea si chce koupit německou produkci robotů

Midea

Midea Zdroj: profimedia.cz

Čínský výrobce domácích spotřebičů Midea má zájem o německého výrobce průmyslových robotů Kuka. Midea dnes učinila nabídku na převzetí akcií německé firmy, která ohodnocuje společnost Kuka na 4,6 miliardy eur (124,3 miliardy korun).

Midea nabízí za jednu akcii Kuka 115 eur. V úterý akcie firmy uzavřely na hodnotě 84,41 eura. Midea má již v současnosti v německé firmě podíl 13,5 procenta. Největším akcionářem Kuky je německý koncern Voith s podílem 25,1 procenta. Nabídka je podmíněna tím, že se firmě Midea podaří získat nejméně 30 procent akcií Kuky, a stane se tak jejím největším akcionářem.

Kuka již v současnosti spolupracuje s firmou Midea na automatizaci jejích továren. Midea by podle agentury Bloomberg mohla pomoci německé firmě k lepšímu přístupu na čínský trh. Kuka v posledních letech expandovala na asijském trhu a v roce 2013 otevřela továrnu v Šanghaji.

Tržby firmy v Číně loni činily 420 milionů eur a do roku 2020 je plánuje zvýšit na více než jednu miliardu eur. Midea v březnu koupila výrobu domácích spotřebičů japonské firmy Toshiba za 490 milionů dolarů (11,7 miliardy korun).