Čínský výrobce vlaků nabírá v Praze zaměstnance do výzkumu

Vlak CNR China Corporation

Vlak CNR China Corporation Zdroj: CC: (CC BY-SA 3.0) / 颐园新居/wikipedia.org

Strojírenská firma CNR China Corporation Limited přichází do Prahy. Ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) hodlá nabrat desítky vývojářů, kteří budou pracovat na výzkumu elektrických pohonů pro čínské vlaky.

„Firma v České republice ve spolupráci s ČVUT otevřela R&D centrum zaměřující se na výzkum a vývoj nových technologií,“ potvrdila mluvčí agentury Czechinvest Petra Menclová. Právě CzechInvest pomohl Číňanům spolupráci v Česku domluvit. Dohoda vznikla během návštěvy představitelů firem a vysokých škol v Pekingu ještě loni.

Číňané se do Česka rozhodli přijít zejména kvůli odborným znalostem místních studentů a pracovníků. Pomohla i dobrá technická vybavenost ČVUT. Firma má v pražském výzkumném centru zaměstnat zejména technicky zdatné vývojáře a studenty.

Bez investičních pobídek

„Vývoj se týká oblasti elektrických pohonů a jejich řízení. Pracují na něm zejména mladí pracovníci katedry elektrických pohonů a trakce, kteří v rámci tohoto projektu mohou studovat doktorské studium v podmínkách srovnatelných s komerčním prostředím, tedy finančně i technologicky atraktivních,“ vysvětlil mluvčí Fakulty elektrotechnické ČVUT Libuše Petržílková. Celkově firma v Praze nabere několik desítek mladých lidí. Dosud zaměstnala 26 studentů.

CNR China Corporation Limited je jedním z největších výrobců kolejových vozidel v Číně. To, kolik firma v Praze investovala, podléhá obchodnímu tajemství. Pozitivem je skutečnost, že si na svůj projekt nežádala žádné investiční pobídky státu.