ČKD Blansko zahajuje rekonstrukci bulharských elektráren, má šanci na další zakázky

Bulharská přehradní nádrž Belmeken

Bulharská přehradní nádrž Belmeken Zdroj: profimedia.cz

Bulharská přehradní nádrž Belmeken
Bulharská přehradní nádrž Belmeken
Bulharská přehradní nádrž Belmeken
Bulharská přehradní nádrž Belmeken
Bulharská přehradní nádrž Belmeken
9
Fotogalerie

Výrobce vodních turbín ČKD Blansko zahajuje rekonstrukci soustavy vodních elektráren v bulharském pohoří Rila. Opravy potrvají dva roky, strojírenský podnik má přitom šanci na zisk dalších bulharských zakázek. 

Součástí zakázky je rekonstrukce vodních elektráren Momina Klisura, Sestrimo a přečerpávací elektrárny Belmeken. Zakázku v hodnotě 19,9 milionu eur (513 milionů korun) získala moravská firma spolu s chorvatskou společností Končar. Češi se postarají o rekonstrukci turbín, Chorvati dodají zařízení pro ovládání elektráren.

Opravy všech tří elektráren budou probíhat za provozu, dokončeny by měly být v závěru roku 2020. ČKD Blansko nebude instalovat nové turbíny, namísto toho zrenovuje ty stávající. „Záměr rekonstrukce není navýšení výkonu, jelikož se nemění celé jednotlivé celky, ale pouze jejich vytipované části,“ uvedl šéf marketingu ČKD Blansko Tomáš Keprta.

Firma na bulharské stavbě zčásti využije místní pracovníky, vyšle ale i zaměstnance z Česka. „V průběhu projektu plánujeme využít zhruba 50 procent českých zaměstnanců, což může být v přepočtu asi 30 zaměstnanců na nejvytíženější etapy,“ dodal Keprta.

ČKD Blansko má za sebou v Bulharsku již několik zakázek a ani stávající rekonstrukce vodních elektráren nemusí být tou poslední. Opravy totiž potřebují i ostatní vodní elektrárny v komplexu Belmeken – Sestrimo – Chaira, pocházející ze 70. let. „Další části rekonstrukce celé kaskády jsou aktuálně v jednání,“ řekl Keprta.

Provozovatel elektráren na řece Kriva, bulharský státní podnik NEK, chce celkem do rekonstrukce kaskády investovat 37 milionů eur. 70 procent z této částky zaplatí zvláštní fond spravovaný Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj. Instrument, který vznikl poté, co Bulharsko uzavřelo svou jadernou elektrárnu Kozloduj, podporuje tamní energetické projekty.