Continental získal v Česku další továrnu. Ovládl výrobce forem AZ Czech

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Německý průmyslový koncern Continental rozšiřuje v Česku své již beztak bohaté aktivity. Na sklonku loňského roku totiž koupil bavorskou společnost AZ Formen a spolu s ní převzal na Domažlicku továrnu AZ Czech, která dodává technologie pro výrobu pneumatik.

Continental nyní v tuzemsku provozuje v šesti lokalitách závody s celkem 13 tisíci zaměstnanci. Jaké má plány se svým nejnovějším bavorsko-českým přírůstkem, však zatím nezveřejnil. „V této chvíli můžeme jen potvrdit podpis akvizice,“ uvedl pro server E15.cz mluvčí gumárenské divize firmy Alexander Bahlmann.

O transakci již před Vánocemi informovala zahraniční média, podle nichž Continental získal od akcionářů 100procentní podíl německé firmy AZ Formen- und Maschinenbau.

„Nákup zahrnuje dvě továrny AZ: jednu v Rundingu a další v České republice,“ uvedl web Tireview.com s tím, že cenu a další podrobnosti transakce nechce koncern až do jejího dokončení komentovat.

Oba závody leží pár desítek kilometrů od sebe

Česká dceřinná firma vznikla v roce 2004. Její továrna stojí v Meclově na Domažlicku, což je pouhých 40 kilometrů od sídla mateřské společnosti v bavorském Rundingu. Dodává formy a kontejnery na výrobu pneumatik a produkuje i elektrické termonože pro zpracování umělých hmot a gumy.

Celá AZ Formen, která se chlubí 75letou historií, zaměstnává kolem 320 lidí, z toho v Česku to podle účetní uzávěrky z roku 2013 bylo 84 pracovníků. Tuzemská dcera AZ Czech předloni utržila přes 73 milionů korun a vydělala 13 milionů čistého.

Gumy, autorádia i čerpadla

Continental je v Česku známý zejména výrobou pneumatik v otrokovickém Barumu. Koncern má ale v tuzemsku dalších sedm továren na autodíly: po dvou v Brandýse na Labem a v Trutnově a po jedné v Adršpachu, Frenštátě pod Radhoštěm a v Jičíně.

Například v Brandýse firma vyrábí autorádia, palubní přístroje a ovládací panely klimatizací, v Jičíně zase posilovače brzdových systémů a třeba v Trutnově cylindry nebo vysokotlaková benzinová i dieselová čerpadla.