Čtvrtletní zisk oceláren ArcelorMittal vzrostl téměř o pětinu

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia

Největší světový producent oceli ArcelorMittal v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 19 procent na 1,19 miliardy dolarů (přes 25 miliard korun). Hospodářské výsledky byly podpořeny nárůstem prodejních cen oceli. ArcelorMittal působí rovněž v České republice, firma však nyní pracuje na prodeji svých hutí v Ostravě i dalších podniků v Evropě.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) vzrostl o 13 procent na 2,51 miliardy dolarů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 2,33 miliardy dolarů. Čtvrtletní tržby společnosti se meziročně zvýšily téměř o pětinu na 19,2 miliardy dolarů.

ArcelorMittal tento týden získal od Evropské komise svolení k převzetí italské ocelárny Ilva. Toto svolení je však podmíněno prodejem ostravských hutí a některých dalších aktivit v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii. ArcelorMittal v této souvislosti začal jednat s potenciálními zájemci a proces prodeje by měl být uzavřen do konce roku.

ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě, na celosvětové produkci se podílí zhruba šesti procenty. Působí ve více než 60 zemích světa. Je předním dodavatelem ocelových výrobků automobilového průmyslu, stavebnictví, pro výrobu domácích spotřebičů nebo obalů.

V Moravskoslezském kraji má ArcelorMittal 6500 zaměstnanců. ArcelorMittal Ostrava ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí.