K vyhořelým halám v Hostivaři má vazby obviněný miliardář Speychal

Zásah u požáru haly v pražské Hostivaři byl obrovský.

Zásah u požáru haly v pražské Hostivaři byl obrovský. Zdroj: HZS Praha

Tyto stavby hodlá developer Codeco postavit v místě, kde v Hostivaři hořelo.
Tyto stavby hodlá developer Codeco postavit v místě, kde v Hostivaři hořelo.
Zásah u požáru haly v pražské Hostivaři byl obrovský.
Zásah u požáru haly v pražské Hostivaři byl obrovský.
Zásah u požáru haly v pražské Hostivaři byl obrovský.
32
Fotogalerie

Vlivný advokát Josef Monsport a jeho klient Petr Speychal chystají na místě požáru v pražské Hostivaři developerský projekt. Do plánovaného obchodního a průmyslového areálu už shánějí nájemce.

Majitelem areálu v Praze-Hostivaři, kde v úterý vypukl rozsáhlý požár, je podle zjištění serveru E15.cz společnost z okruhu kontroverzního podnikatele Petra Speychala. Ten je spolu s dalšími lidmi obviněný z daňového podvodu ve výši 850 milionů korun.

Devětatřicet jednotek hasičů dostávalo požár pod kontrolu dvanáct hodin. Podle předběžného prohlášení vyšetřovatelů je škoda 45 milionů korun. Policie požár v Hostivaři vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Prohledání požářiště ale na kriminalisty teprve čeká.   

Takto vypadal požár v Hostivaři:

Video placeholde
V Hostivaři hoří hala, kouř je vidět kilometry daleko. • David Malík

Majitelem areálu je podle katastru firma Logistický areál Hostivař. Tu sice od začátku dubna podle obchodního rejstříku ovládá leasingová společnost Raiffeisen - Leasing, funguje však jen jako financující instituce pro skutečného vlastníka areálu. Tím je developer Codeco. Areál si pronajímají třetí firmy.   

Vlastníkem developerské firmy Codeco je v Londýně registrovaná společnost Codeco Capital Investments. Jejím majitelem je podle britského obchodního rejstříku vlivný právník Josef Monsport. Tento advokát je dlouhodobým osobním advokátem byznysmena Petra Speychala.

Právě Speychal je podle zdrojů E15.cz osobou, která má na Codeco nadále vliv. Tento bývalý majitel společnosti ČKD Praha DIZ nebo hokejové Sparty na konci dubna o vlásek unikl vazbě v kauze daňových úniků. Také v tomto případu zastupuje Speychala advokát Monsport.

Codeco má s vyhořelým areálem mezi ulicemi U Továren a Průmyslová velké plány. Ještě letos hodlá staré haly zdemolovat a místo nich postavit nový obchodní a industriální areál.

Projekt nazvaný City Park Hostivař má nabídnout celkem deset tisíc metrů čtverečních ploch. Codeco již do projektu shání nájemce.

Lokalita je pro developery atraktivní. Nachází se poblíž budoucí trasy vnitřního městského okruhu, do centra má rovněž výborné spojení vlakem.

Jen kousek od místa požáru plánuje velký bytový projekt společnost Ekospol. Kolem Průmyslové ulice bude stavět rovněž developer Panattoni, nové depo bude mít v lokalitě logistická firma TopTrans.

Další společnost, která má v lokalitě zájmy, je Barrandov Studio z impéria miliardáře Tomáše Chreneka.

V hostivařských ateliérech natáčí seriály televize Nova. „Nic se nám nestalo, natáčení nebylo ohroženo,“ sdělil mluvčí studií Jakub Zíka.

U hašení požáru se vystřídaly dvě stovky hasičů. Do akce zapojili i speciální vrtulník s hasícím vakem stejně jako robota, který mohl hasit i uvnitř hořící haly.