Cybertruck od Tesly si už objednal milion lidí. Auto přitom dostanou nejdříve na konci roku

Prezentace Tesly Cybertruck se Muskovi nepovedla

Prezentace Tesly Cybertruck se Muskovi nepovedla Zdroj: Tesla

Pokažené představení Tesly Cybertruck
Pokažené představení Tesly Cybertruck
Tesla Cybertruck vypadá exoticky, má ale oslovit hlavně praktičností
Většina zájemců, konkrétně 48 procent, volí střední výkonovou úroveň Dual Motor s cenovkou 50 tisíc dolarů
44,5 procenta zákazníků sáhlo po nejsilnější verzi Tri Motor za 70 tisíc dolarů
9
Fotogalerie

Zákazníci jej zatím mohli vidět jen během představení plného přešlapů a nehod. Přesto si očekávaný elektromobil Tesla Cybertruck rezervovalo už více než milion z nich. První zájemci svůj elektrický pick-up dostanou nejdříve na konci letošního roku.

Představení Cybertrucku v listopadu 2019 se Tesle opravdu nepovedlo. Šéf automobilky Elon Musk před publikem prohlásil, že automobil odolá střelám z pistole do ráže 9 milimetrů. Následně šéfdesignér Franz von Holzhausen hodil proti oknu vozu kovovou kuličku a to prasklo.

Navzdory tomuto nezdaru mohl Musk už na konci prvního týdne po odhalení Cybertrucku oznámit, že auto si rezervovalo přes 250 tisíc zájemců. Nyní server Electrek s odvoláním na veřejně dostupná data uvádí, že počet rezervací přesáhl hranici milionu.

Většina zájemců, konkrétně 48 procent, volí střední výkonovou úroveň Dual Motor s cenovkou 50 tisíc dolarů, 44,5 procenta zákazníků sáhlo po nejsilnější verzi Tri Motor za 70 tisíc dolarů. Naopak základní verzi s cenou 40 tisíc dolarů volilo jen minimum zájemců.

Právě výkonnější verze by na trh měly dorazit jako první. Tesla zatím mluví o zahájení dodávek v USA na konci letošního roku.  Zároveň ale upozorňuje na možné zpoždění. Továrna v Texasu, kde se má Cybertruck vyrábět, totiž ještě nebyla dokončena.

Odklad do roku 2022 by znamenal, že Cybertruck bude na trhu čelit ostřejší konkurenci. Ford na klíčovém americkém trhu začne prodávat elektrický pick-up F-150 Lightning, který jde parametry i cenou přímo proti novince od Tesly. Ford svoje vozidlo představil minulý týden a oznámil, že za 48 hodin obdržel přes 44 tisíc rezervací.

Podívejte se na prezentaci Cybertrucku: