CZ Loko dodá do Turecka lokomotivy pro ocelářský provoz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČD Loko

Společnost CZ Loko z České Třebové na Orlickoústecku dodá v příštím roce turecké ocelárně Isdemir šest posunovacích lokomotiv. Nahradí stroje sovětské a čínské produkce, které jsou zastaralé.

Ocelárna Isdemir plánuje do roku 2020 zvýšit produkci o 30 procent. Její železniční vlečka slouží k převozu vstupních surovin, expedici hotových výrobků a zajišťuje množství manipulací v průběhu samotné výroby.

„Nasazená vozidla musí být schopná provozu ve specifických podmínkách těžkého průmyslu. Mezi ně patří splnění nestandardního průjezdního profilu, možnost pojíždění oblouků o malých poloměrech nebo práce v prašném prostředí za extrémních klimatických podmínek," uvedl obchodní ředitel Jaroslav Plhák.

Ocelárny Isdemir leží u Středozemního moře a jejich název je odvozen od města Iskenderun a slova demir, což znamená železo. CZ Loko v Turecku už zákazníky má. Jde o projekt Marmaray. Dvě lokomotivy tvoří zálohu pro případ mimořádné události v podmořském železničním tunelu pod Bosporem, který spojuje Evropu s Asií.

Společnost CZ Loko vyrábí, modernizuje a opravuje lokomotivy. Do jejího portfolia patří posunovací lokomotivy, elektrické traťové lokomotivy a speciální drážní vozidla. Loni utržila 2,2 miliardy korun, o dvě procenta méně než předloni. Závod má v České Třebové, provozovny v Jihlavě, Letohradě, Přerově či Ostravě. Dceřiné společnosti má v Polsku a Itálii. Majoritní podíl drží ve společnosti s 51 procenty předseda představenstva Josef Bárta, zbývajících 49 procent patří firmě Zeppelin CZ.