České dráhy meziročně přepravily o téměř tři miliony cestujících více, pomohly i státní slevy

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Vlaky Českých drah přepravily během tří čtvrtletí letošního roku 133,7 milionu cestujících, což je zhruba o 2,8 milionu více než za stejné období vloni. V září využilo nové slevy pro studenty a důchodce přes šest milionů pasažérů, téměř 40 procent z celkového počtu cestujících v září.

„Rostoucí počet cestujících v 1. pololetí letošního roku a další nárůst zákazníků letos v září nás vedl k trvalému posílení dálkových vlaků hlavně mezi Prahou a Moravou. Od pátku do neděle, kdy jsme zaznamenali největší nárůsty zájmu o cestování, jsme plánovanou kapacitu vlaků rozšířili skoro o tisíc míst denně," řekl náměstek generálního ředitele pro obchod a člen představenstva ČD Michal Štěpán.

Dopravce posílil některé linky z Prahy na Ostravsko, Valašsko a do Luhačovic, vedle toho operativně doplňuje další spoje podle aktuálních stavů rezervací.

V září cestovalo vlaky státního dopravce přes 15,5 milionu lidí, meziročně o dvě procenta více. Podle podniku se na výsledku v tomto měsíci podílely i nové státní slevy. „Na komplexní hodnocení dopadu zavedení nových slev je nicméně ještě brzy, protože teprve v říjnu se plně projeví zahájení akademického roku a cestování vysokoškoláků," dodal Štěpán. Sleva 75 procent pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let platí od 1. září.

České dráhy počítají s trvalým posílením vozů i v novém jízdním řádu, který začne platit v prosinci. Půjde především o spoje mezi Prahou a Ostravskem, Valašskem a jižní Moravou, více vozů dostanou také nejvytíženější vlaky z Prahy na jih nebo západ Čech.

Dopravci se počet cestujících zvýšil už loni, konkrétně na 174,7 milionu, meziročně o 3,2 milionu více. Skupině České dráhy v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun. Do skupiny patří vedle osobního dopravce také ČD Cargo, ČD Telematika nebo Výzkumný ústav železniční.

Nárůst počtu cestujících v letošním roce zaznamenal i konkurenční RegioJet. Žlutými vlaky cestovalo během prvních šesti měsíců 2,76 milionu lidí, meziročně téměř o čtvrtinu více.

Konkurenční Leo Express za první tři čtvrtletí letošního roku připravil vlaky 1,1 milionu cestujících. V loňském roce to za stejné období bylo 859 tisíc.