DAKO-CZ prezentuje na veletrhu TRAKO zelené řešení

Zdroj: DAKO-CZ

V polském Gdaňsku se od 23. do 27. září 2019 koná veletrh TRAKO. Mezinárodní železniční veletrh patří mezi největší a nejprestižnější setkání železničního průmyslu v Polsku. Návštěvníci se seznámí s problematikou současného stavu v dopravních systémech a železniční infrastruktuře v Polsku, Evropě i po celém světě. Veletrhu, který se koná jednou za dva roky, se zúčastní i třemošnická společnost DAKO-CZ, tradiční český výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla.

„Prezentaci na letošním ročníku veletrhu TRAKO jsme pojali stylově, v zeleném. Zákazníkům v našem GREEN CORNER ukážeme zelené řešení, které se skládá z elektromechanické brzdové jednotky, řídící jednotky iRB 05.1 a záložního zdroje DST-01, které je šetrné k životnímu prostředí,“ uvádí Dagmar Matúšová, generální ředitelka společnosti DAKO-CZ.

Šetrnost zvoleného řešení k životnímu prostředí spočívá v tom, že při poruše brzdového systému nebo havárii tramvaje nemůže dojít k úniku oleje, provozovatel tramvaje nemusí disponovat žádným olejovým hospodářstvím, tím odpadá povinnost evidence a likvidace nebezpečných odpadů. Tímto převratným systémem bude v tomto roce osazeno 50 více článkových čtyř podvozkových tramvají s označením Moderus GAMMA, společnosti Modertrans Poznaň.

„Od ledna do dubna příštího roku navíc budeme tyto brzdové systémy a komponenty, které propagujeme pod názvem GREEN SOLUTION (WE BRAKE GREEN), vyrábět i pro nové tramvaje s označením Moderus BETA MF. Celkem patnáct dvou podvozkových moderních jedno článkových tramvají společnosti Modertrans Poznaň bude nasazeno v katovické aglomeraci,“ doplňuje Dagmar Matúšová.

V oblasti tramvajové dopravy bude DAKO-CZ na veletrhu dále prezentuje ukázku nového provedení magnetické kolejnicové brzdy DAKO KB 1150, která je vyrobena pomocí nové technologie a vyniká vysokým poměrem výkon/cena a výkon/hmotnost.

Pneumatická řešení brzdových systémů jsou zastoupena v oblasti osobní i nákladní dopravy. Společnost na svém stánku předvede ukázku provedení kompaktní brzdové jednotky DAKO KKBB pro kotouč v kole, která se vyrábí v provedení s parkovací brzdou nebo v provedení
jednoduchém bez parkovací brzdy. Je provozně a údržbově nenáročná. Návštěvníci mohou dále spatřit brzdový ventil DAKO MEMU pro vozy metra a EMU.

DAKO-CZ

Z oblasti nákladní dopravy je k vidění nová lehká kotoučová brzdová jednotka DAKO KBZ 10 pro nákladní vozy v provedení s ruční brzdou a se signalizátorem brzdění. V současné době probíhá poslední část typových zkoušek a zároveň začíná výroba první sady, tj. osm jednotek pro prvního zákazníka. Od prvního čtvrtletí roku 2020 zahájí DAKO-CZ sériovou výrobu tohoto typu brzdové jednotky. Zákazníkům ji bude dodávat ve variantě na kotouč šířky 110 a 170 mm.

DAKO-CZ

„Speciálně pro gdaňský veletrh jsme s kolegy z technického úseku připravili sérii 3D modelů brzdových jednotek. Jsou připraveny v měřítku zhruba 1:3 až 1:4 a sloužit by měly hlavně kolegům z obchodního úseku jako fyzický vzorek při obchodních jednáních. Opomenout nemohu ani videoprezentaci naší společnosti, speciální edici dárkových předmětů či produktové katalogy,“ popisuje Jana Kavalír, manažerka marketingu společnosti DAKO-CZ, a doplňuje: „V zasedací místnosti návštěvníci spatří vizualizaci společností DAKO-CZ. DAKO-CZ, a.s. v tuto chvíli vlastní jednu dceřinou společnost a jeden odštěpný závod.“

Expozici společnosti DAKO-CZ, jež je součástí průmyslové skupiny Czechoslovak Group, najdou návštěvníci veletrhu v hale D.