Další investice Accolade. Společnost koupila průmyslové parky v Letňanech a Staré Boleslavi

Karlovarská Business Park jen pár minut od Letiště Václava Havla.

Karlovarská Business Park jen pár minut od Letiště Václava Havla. Zdroj: Accolade

Karlovarská Business Park jen pár minut od Letiště Václava Havla.
Karlovarská Business Park jen pár minut od Letiště Václava Havla.
Karlovarská Business Park jen pár minut od Letiště Václava Havla.
Karlovarská Business Park jen pár minut od Letiště Václava Havla.
5
Fotogalerie

Skupina českých investorů v čele s Accolade koupila od Red Group areál v pražských Letňanech, kde má vývojové a výrobní centrum společnost GE Aviation. Součástí nákupu je také E-Park Stará Boleslav pronajatý společnosti ZF TRW-Carr. Výše transakce nebyla zveřejněna, hodnota obou parků je zhruba jedna miliarda korun.

Pro Accolade je to už druhá letošní investice do průmyslového areálu v Praze či blízkém okolí. Tou první bylo převzetí Karlovarská Business Park na začátku karlovarské dálnice, který koupila společně s fondem Conseq Realitní. "V akvizicích kvalitních průmyslových nemovitostí budeme pokračovat," uvedl ředitel akvizic skupiny Accolade Lukáš Répal.

"Jsou to vynikající, na míru vybudované parky pronajaté špičkovým společnostem," řekl ředitel Red Group Richard Ness. Red Group se podle něj nyní soustřeďuje na rozvoj kancelářských nemovitostí třídy A. Obě nemovitosti vzhledem ke své historii formálně nesplňují definici průmyslové nemovitosti třídy A, poznamenal ředitel Accolade Milan Kratina.

"Nicméně jsou to vynikající nemovitosti, obě s čerstvě obnovenými dlouhodobými nájmy," dodal. Podle informací dnešních Hospodářských novin Red Group nedávno uzavřela s GE Aviation novou nájemní smlouvu na deset let a desetiletá je i nová smlouva se ZF TRW-Carr.

Areál vývojového a výrobního centra GE Aviation v Letňanech tvoří výrobní a kancelářská budova s celkovou plochou 20.000 metrů čtverečních. Park byl postaven už v roce 1984, zhruba před deseti lety prošel renovací. Tehdy se do něj z pražských Jinonic přestěhovala GE Aviation. V současné době v areálu pracuje přes 400 zaměstnanců, kromě výroby a servisu leteckých motorů se věnují i jejich vývoji.

GE Aviation ale nyní v Česku hledá vhodnou lokalitu pro výstavbu nové továrny, kde bude vyvíjet, testovat a vyrábět turbovrtulové motory. Investiční smlouvu podepsala s českou vládou loni v říjnu, výše investice bude minimálně 50 milionů eur, což je v přepočtu 1,3 miliardy korun. Závod by měl zahájit výrobu v roce 2022.

E-Park Stará Boleslav má celkovou plochu 27 tisíc metrů čtverečních, areál má plně pronajatý společnost ZF TRW-Carr. Ve Staré Boleslavi vyrábí bezpečnostní pásy a zámky pro automobilky a zaměstnává 1800 lidí. Firma spadá pod koncern ZF, který ve 40 zemích světa zaměstnává 138 tisíc lidí.