Další vstup na pražskou burzu: EPH nabídne akcie své infrastrukturní firmy

Jaderná elektrána Mochovce

Jaderná elektrána Mochovce Zdroj: Slovenske elektrarne

Energetický a průmyslový holding (EPH) dnes oznámil záměr nabídnout a zapsat kmenové akcie nově vytvářené společnosti EP Infrastructure (EPIF) na burze v Praze a Londýně. Realizaci nabídky předpokládá ve druhém čtvrtletí letošního roku, vyplývá z oznámení. EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla. Holding ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Server Ihned.cz uvedl, že na burzu půjde zhruba 15 procent akcií EPIF. Zatímco v Praze se bude obchodovat s akciemi, investoři v Londýně budou moci koupit pouze certifikáty GDR, což jsou cenné papíry, s nimiž není spojeno hlasovací právo. První obchodní den má být 13. květen. Tomu bude předcházet série prezentací pro investory, uvedl web.

Mluvčí EPH Daniel Častvaj však termín spuštění obchodování později nepotvrdil. „Datum prvního obchodního dne nebylo dosud stanoveno,“ řekl mluvčí. Pražské burze by tak mohl do konce pololetí přibýt další významný hráč. V pondělí svůj záměr zveřejnila GE Money Bank.

EPIF, dceře s většinou aktiv EPH, vzrostl loni zisk o 42 procent
Skupině EP Infrastructure (EPIF), dceřiné společnosti Energetického a průmyslového holdingu (EPH), do které nově patří všechny infrastrukturní společnosti, to jest většina aktiv holdingu, vzrostl loni čistý zisk o 42 procent na 16,8 miliardy korun (622,7 milionu eur). Tržby stouply o 6,6 procenta na 88,3 miliardy korun (3,27 miliardy eur).

„Jde o další velkou, a pro investory i zajímavou emisi,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Energetický sektor je sice v poslední době pod značným tlakem nízkých cen energií, nicméně EPIF se pohybuje z velké části v regulovaných vodách energetiky, což je podle něj „jiný investiční příběh“. Firmy provozující energetickou infrastrukturu jsou investory vnímány pozitivněji především díky stabilnějšímu hospodaření a menšímu vlivu strukturálních změn v energetice, dodal.

Hatlapatka proto očekává solidní zájem především ze strany institucionálních investorů. Úpis akcií by se podle něj velikostí mohl zařadit na úroveň GE Money a z pohledu velikosti by mohlo jít o šestou až sedmou největší emisi na pražské burze.

EPH vykoupí podíl J&T

Podle dokumentu popisujícího plánovaný úpis akcií, který mají Hospodářské noviny k dispozici, použije EPH peníze z transakce na výkup vlastních akcií. Jde o akcie, které dosud drží kyperská společnost Biques Ltd. Tu kontroluje skupina J&T. Podle dostupných údajů patří Biquesu třetina v EPH. Po transakci bude tzv. free float, tedy podíl akcií, s nimiž mohou investoři volně obchodovat, mezi 15 a 17,25 procenta. Úpis budou koordinovat banky Citigroup, J.P. Morgan, Société Générale a UniCredit. Pro tuzemský trh bude manažerem emise Wood & Co., dodává web.

Společnost EPIF poskytuje infrastrukturní služby v energetice, a to v přepravě plynu, distribuci plynu a elektřiny, v teplárenství a ve skladování plynu. Skupina působí hlavně na Slovensku a v Česku. Firmu EPIF stoprocentně ovládá holding EPH, který má v úmyslu si majoritní vlastnictví zachovat.

„EPH zamýšlí využít většinu čistých výnosů z nabídky ke zpětnému odkoupení svých vlastních akcií vlastněných společností Biques Limited, pasivního finančního investora EPH,“ uvedl EPH.

Dividendy bez záruky

Společnost EPIF nedává záruku, že bude rozdělovat dividendy. Podle pravidel, kterých se chce držet, nicméně má v úmyslu rozdělit letos na dividendách za loňský rok zhruba 365 milionů eur, v přepočtu téměř deset miliard korun. V následujících letech do roku 2020 plánuje tříprocentní růst dividend na akcii ročně. „Jako zakladatel EPIF si kladu za cíl zajistit atraktivní a udržitelné výplaty dividend pro všechny naše akcionáře na základě vysoce kvalitních aktiv a rostoucích ekonomik v regionu,“ dodal v oznámení předseda dozorčí rady EPIF Daniel Křetínský.

EPH vznikl v roce 2009, holding zahrnuje více než 40 podniků v České republice, na Slovensku, v Polsku, Německu, Británii a v Itálii. Podnikají v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla, jakož i tranzitu zemního plynu.

EPH patří k největším energetickým firmám České republiky, expanduje v Evropě
- EPH vznikl v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firmy J&T a podnikatele Daniela Křetínského. Zaměřil se na podnikání v energetice a průmyslu.
- Holding zahrnuje více než 40 podniků v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Británii a Itálii, působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla. EPH se svou činnost snaží rozšiřovat, v poslední době je aktivní v pořizování nových akvizic.
- Firma projevila například zájem o německé aktivity švédské společnosti Vattenfall, agentura Reuters v minulém týdnu uvedla, že EPH ztrátové německé doly a elektrárny zřejmě získá (nabídku podala společně s PPF Investments). Předloni na podzim se EPH dohodl na převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough u Leedsu. V září 2015 holding oznámil, že zahájil přípravu na možné ukončení provozu elektrárny mimo jiné kvůli poklesu cen elektřiny.
- Začátkem loňského roku EPH avizoval nákup šesti plynových a jedné tepelné elektrárny v Itálii. Tyto energetické zdroje mají celkový instalovaný výkon 4500 MW, což je více než výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady.
- Společnost EP Energy, spravující energetické aktivity EPH, také loni koncem června oznámila, že koupila od francouzské firmy EdF podíl 95,6 procenta v maďarských teplárnách Budapesti Erömü.
- V prosinci EPH podepsal dohodu o koupi zhruba dvoutřetinového podílu italské společnosti Enel ve firmě Slovenské elektrárne (SE), která je dalším pokračováním expanze EPH na Slovensku. Již dříve zde holding koupil podíly ve Slovenském plynárenském priemyslu, ve Stredoslovenské energetice či firmě NAFTA.
- Začátkem letošního roku se německá energetická skupina RWE dohodla na prodeji uhelné elektrárny v britské obci Lynemouth skupině EPH. Cílem holdingu je konverze elektrárny na spalování biomasy.
- Holding je podle svých vlastních údajů klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do EU, největším dodavatelem tepla v ČR, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po společnosti ČEZ) a třetí největší těžební společností v Německu.
- V České republice kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.
- V Německu pak společnost EPH vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. V Polsku EPH ovládá společnost PG SILESIA, provozující černouhelný důl.
- EPH předloni meziročně vzrostly tržby o 15 procent na 3,665 miliardy eur (více než 100 miliard korun). Provozní zisk se zvýšil o 200 milionů eur na 1,394 miliardy eur (38,4 miliardy korun). Výše aktiv EPH meziročně klesla kvůli prodeji podílu ve slovenském obchodníkovi s plynem SPP z 12,4 miliardy eur v roce 2013 na 10,3 miliardy.
- V prvním pololetí roku 2015 vzrostl EPH provozní zisk meziročně o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy korun). Na výsledku se z velké části podílela nově vznikající dceřiná firma EP Infrastructure (EPIF), pod kterou EPH plánoval začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.
- Skupině EP Infrastructure (EPIF), dceřiné společnosti Energetického a průmyslového holdingu (EPH), do které nově patří všechny infrastrukturní společnosti, tj. většina aktiv holdingu, vzrostl v roce 2015 čistý zisk o 42 procent na 16,8 miliardy korun (622,7 milionu eur). Tržby stouply o 6,6 procenta na 88,3 miliardy korun (3,27 miliardy eur).
- Podniky holdingu zaměstnávají více než 12 tisíc lidí.
- Akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (podle webových stránek firmy drží dvě třetiny hlasovacích práv) a investoři z J&T. Podíl v holdingu měl dříve také Kellner, předloni ho ale spolumajitelům prodal. Letos v únoru Křetínský potvrdil záměr změnit vlastnickou strukturu EPH.